Strane.ba

Mostarski književnici pokreću portal za književnost i kulturu

Kultura / Flash | 17. 11. 2014. u 11:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa mostarskih književnika u suradnji s SPKD 'Prosvjeta', Mostar pokreće portal za književnost i kulturu Strane.ba.

Riječ je o projektu kojim se namjerava otvoriti prostor za promociju suvremene književnosti, književne kritike i esejistike iz regije kroz pristup koji ohrabruje različitost u mišljenju i otvara polje konstruktivnog dijaloga.

"Portal Strane ima za cilj okupljati umjetnike iz cijele regije i razvijati dijalog kao osnovno sredstvo komunikacije među različitim kulturama", ističe član redakcije Strane.ba – književnik Elvedin Nezirović.

''Namjera nam je da vremenom na portalu kreiramo i svojevrsnu bazu značajnih, a često možda teško dostupnih, tekstova koji su obilježili književnu teoriju kroz povijest, te svakako i da držimo korak za značajnim književnim događanjima na svjetskoj sceni danas", poručuje članica redakcije Strane.ba, pjesnikinja Senka Marić Šarić.

Portal za književnost i kulturu www.strane.ba bit će svečano pušten u javnost u četvrtak, 20.11. s početkom u 19:30. Portal će simboličnim klikom pustiti u rad istaknuti književnik Marko Vešović.

U sklopu svečanosti puštanja u rad strane.ba, biti će upriličena i književna večer s Markom Vešovićem.

"Portal Strane ima za cilj potaknuti konzumaciju umjetnosti, odnosno, učiniti umjetnost dostupnijom", smatra član redakcije Strane.ba, pjesnik Almin Kaplan. Uz primarni fokus na književnost, portal će tretirati i druga polja kulture, a ostavljena je mogućnost i da umjetnici širom regije sudjeluju u kreiranju sadržaja.

"Portal Strane bi trebao biti virtualni prostor na kojem će pisci, slikari predstaviti svoj rad, ali i kreirati sadržaj portala. Na kraju kalendarske godine planirano je izdavanje Godišnjaka s najreprezentativnijim tekstovima u minuloj godini", otkriva član redakcije Strane.ba - pjesnik Adnan Žetica.

Projekt je potpomoglo Veleposlanstvo SAD u BiH, navedeno je iz SPKD 'Prosvjeta'.

Kopirati
Drag cursor here to close