Bugojno

Mostarski kipar predstavio izložbu ''Duvari''

Kultura / Flash | 01. 05. 2017. u 06:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Likovnoj galeriji KSC Bugojno otvorena je izložba u povodu XIX. Bugojanskog proljeća akademskog kipara iz Mostara Ilije Kegelja pod nazivom „Duvari“, u organizaciji Kulturno sportskog centra Bugojno.

Na otvorenju izložbe govorili su Ilija Kegelj, autor izložbe, Antonio Džolan koji je uradio osvrt na nastala djela, organizator izložbe, Vahid Duraković, dok je izložbu ispred Općine Bugojno otvorila Greta Kuna. Izložba ostaje otvorena do 18. 05. 2017. godine, priopćeno je.

„Često čujemo, a možda i sami sebi postavljamo pitanje što je umjetnost, što je njen smisao, čemu ona služi, zašto postoji, koja je njena uloga u ovom svijetu, a odgovor koji tražimo je toliko daleko od nas upravo zato što ga tražimo razumom. Čovjek je po svojoj prirodi razumno biće i cijelu prirodu kao i svoj život pokušava razumjeti i na taj način imati osjećaj sigurnosti, jer kad se nađemo pred stvarima koje ne razumijemo, hvata nas osjećaj straha, nelagode i panike, a to se događa i kada stanemo pred neobične slike, crteže, skulpture i „uključimo“ svoj razum kako bismo „razumjeli“. Mi gledamo, promatramo, trudimo se razumjeti, no nešto nedostaje. Hvata nas osjećaj ljutnje, straha i nelagode jer nismo dobili odgovor koji razumijemo. Vjerojatno će se u mnogim promatračima koji budu promatrali izložbu „DUVARI“ autora Ilije Kegelja roditi osjećaji nelagode, dok neki jednostavno neće osjetiti ništa, samo prazninu.

O čemu se onda radi, što trebamo uraditi kako bismo doživjeli djela akademskog kipara i profesora Ilije Kegelja? Što nam je Ilija sa svojim Duvarima htio reći, ako je uopće imao tu namjeru, ili je jednostavno uradio svoje Duvare uživajući u „preobraženju“ simbola gdje je iskusio estetski sklad sreće i ljubavi doživjevši ljepotu kraljevstva nebeskog.

Mislim da je u pitanju ovo drugo, umjetnost je traganje, traganje za onim iskonskim, traganje za nečim iznad sebe. Ilija Kegelj je umjetnik koji traži duhovno središte svoje umjetnosti, umjetnik koji u sebi nosi nostalgiju, nostalgiju za nadnaravnom zbiljom. Kao da Ilija nama i cijelom svijetu postavlja pitanje: „Gdje je nestala vaša nostalgija, zašto je čovjek današnjice „zatrovao“ svoje Duvare razumom i upao u zamku da sve mora znati i razumjeti?“ llija Kegelj je svoje Duvare ispunio iskonskom nostalgijom prema bijeloj svjetlosti, prema životu, prema bojama. Boji svoje Duvare bijelom bojom, jer je bijela svjetlost, odraz Božjeg duha i kao takva u sebi sadrži sve boje. Ilija nam na konkretan i vrlo jednostavan način daje odgovor na naše pitanje o umjetnosti i rješavanju svih problema današnjeg svijeta, ponekad trebamo ušutkati svoj razum i kroz svoje prozore pustiti iskonsko svijetlo da nas preobrazi i rastjera tamu ovoga svijeta“, rekao je Antonio Džolan.

Kopirati
Drag cursor here to close