VIDEO

Mostarska ulična galerija bogatija za još dva murala

Pritom je naglasila kako je ova cijela priča zapravo uvertira u 10. Street Arts Festival koji će se održavati od 3. do 13. rujna u Mostaru.
Kultura / Flash | 01. 08. 2021. u 12:12 Fena
Mostarska ulična galerija bogatija za još dva murala

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije art rezidencije na kojima su gostovale umjetnice iz Poljske i Srbije, a koje su dodatno obogatile uličnu galeriju Grada na Neretvi, ali i stvorile atraktivan turistički sadržaj, održane su u sklopu projekt 'The Future of Public Spaces' koji realiziraju Street Arts Festival Mostar i OKC Abrašević.

Dvije lokacije, jednu u Ulici kneza Višeslava, a drugu u Zvonimirovoj oslikale su umjetnice NeSpoon iz Poljske i Aleksandra Petković -TKV iz Srbije.

Osnivačica Street Arts Festivala Marina Đapić kazala je Feni kako su pomoću spomenutog projekta dobili mogućnosti da unaprijede postojeću street art scenu, uključe mlade u kulturni život grada i doprinosu cjelokupnoj umjetničkoj sceni u gradu.

Pritom je naglasila kako je ova cijela priča zapravo uvertira u 10. Street Arts Festival koji će se održavati od 3. do 13. rujna u Mostaru.

''Mi cijelo ljeto realiziramo razne aktivnosti kada je u pitanju intervencija u javnom prostoru. Organiziramo radionice za mlade i pripremamo se nadolazeći festival na kojem ćemo, uz regionalne i lokalne, ugostiti i umjetnike iz Italije, Španjolske, Ekvadora, Argentine i SAD-a'', ističe Đapić.

Aleksandra Petković - TKV iz Beograda koja se street artom bavi od 2004. godine, a koja je prepoznatljiva po oslikavanju zanimljivih portreta, kazala je kako već drugi put u Mostaru radi na ovakvim projektima.

''Moj rad je dosta poznat po tome što je koloritan i šaren. Inače, ja uglavnom crtam portrete, i to ženske, no ovaj put sam odlučila da u Mostaru napravim muški portret'', ističe Petković koja je izlagala širom Europe, a od Republike Francuske je dobila titulu viteza umjetnosti i književnosti te joj je dodijeljena i nagrada UN-ovog agenta promjena.

Navodi kako se svaki umjetnik bavi istraživanjem svojih emocija tako da je i njezino polje rada vrlo intimno.

''S jedne strane istražujem kako se ja osjećam, a s druge strane ostale žene, pošto smo sa svih strana bombardirane nekim nerealnim slikama žene i nerealnim očekivanjima o tome kako ona treba izgledati'',kaže ova svestrana beogradska umjetnica.

Smatra kako je svaka žena mnogo više od svog samog izgleda tako da kroz ženski portret istražuje što to još postoji u ženama, tko su žene koje žive sad u ovom trenutku, koja je njihova snaga i sl.

Kada je u pitanju regionalna street art scena, ističe kako je ona u Beogradu vrlo dobra i ima sjajne umjetnike te se razvija svojim tempom.

''Mislim da će cijela istočno-europska street art scena tek postati interesantna zato što naše područje još uvijek nije istraženo. Imamo još jako puno prostora po kojem može da se crta. Nekako naše sredine i zahtijevaju umjetnost na ulicama i javnom prostoru jer se na regionalnoj razini za umjetnost i kulturu izdvaja jako malo'', naglašava Petković.

NeSpoon, umjetnica iz Poljske, čija se umjetnost može pronaći širom svijeta također je sudjelovala u projektu, a mural u Mostaru oslikala je u svom stilu, koristeći zamršene uzorke čipke.

Iz Street Arts Festivala Mostar izrazili su još jednom zadovoljstvo što su mogli ostvariti suradnju s ove dvije umjetnice te nastaviti, kako kažu, putem ulične umjetnosti stvarati pozitivne socijalne reakcije koje postaju uvjerljiv odgovor društva koje ima kulturne potrebe.

Projekt The Future of Public Spaces realizira se uz podršku programa "Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative" (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close