Publiko, pripremi se

Mostarska kazališta u 2015. planiraju 14 premijera

Kultura / Flash | 15. 01. 2015. u 08:44 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Repertoar u mostarskim kazalištima u protekloj godini bio je poprilično ispunjen, a planovi za 2015. godinu su veliki. Tako Hrvatsko narodno kazalište, Narodno pozorište, eMTeeM 1974 i Mali teatar u planu imaju po tri do četiri premijere, za koje vjeruju da će biti uspješne.

Narodno pozorište Mostar u 2015. godini planira izvesti četiri premijere, a u planu je i održavanje tradicionalnog Festivala komedije "Mostarska liska 2015", rekli su za Bljesak.info iz Narodnog pozorišta. 

Novoosnovani Mali teatar Mostar planira tri premijere, a kako su nam rekli iz ovog teatra riječ je o autorskim tekstovima.

''Prva je monodrama radnog naziva 'Smeće'. Druga planirana predstava je radnog naziva 'Bajka o jednom gradu'. Treća je radnog naziva 'Glumac i glumica'. Također je plan igrati postojeće predstave s repertoara, a predstava 'Kokoš' gostuje na Međunarodnom festivalu kazališnog stvaralaštva u Retkovcima 20. Veljače 2015.'', rekli su za Bljesak.info iz Malog teatra.

Hrvatsko narodno kazalište za 2015. godinu u planiranim aktivnostima ima predviđene četiri premjerne predstave.

''Od toga gledatelji će imati prigodu prvu premijeru vidjeti već u mjesecu siječnju. Riječ je o predstavi 'Ajmo na fuka' koja je pripremljena u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar, premijera je planirana za drugu polovinu siječnja. Druga premijera je planirana u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće u suradnji s Maticom hrvatskom Mostar te još dvije premijere koje bi trebale biti odigrane u jesen 2015'', reli su za Bljesak.info iz HNK Mostar.

Kako su nam rekli iz ove kazališne kuće, u tijeku su aktivnosti oko pripreme osnivanja Dramskog studija mladih HNK Mostar, koji bi trebao početi s radom u slijedećoj godini.

Cilj i svrha djelovanja ovog studija je da kroz igru i zanimljive atraktivne oblike grupnog i individualnog rada, primjereno dobi i iskustvu polaznici svladavaju gradivo i zadatke vezane uz prirodu dramskog stvaralaštva i kazališnog medija.

''Tako bi stekli osnovna iskustva i provjeru sposobnosti za eventualni budući studij glume, režije, dramaturgije ili jednostavno iskustvo javnog nastupa koje im može biti dragocjeno u bilo kojoj vrsti budućeg zanimanja za koje se opredijele'', rekli su iz HNK za Bljesak.info.

eMTeeM 1974 najavio je vrlo ambiciozan plan za 2015 . godinu, a kako kažu cilj im je da odigraju 150 izvedbi u tijeku godine.

''Naš cilj su tri premijere. Stavili smo na stol sedam – osam naslova a što ćemo od njih izvesti ovisiti će od umjetničkih i financijskih potencijala. Na tom popisu djela je 'Život je san' Calderona, 'Mir' Aristofana, tu je i 'Opsada lenjingrada', 'Alisa u zemlji čudesa', predstava za djecu i jedan naš autorski projekt koji ima radni naslov 'Mostarski deveti maj' ili 'Poema o slobodi'. Hoćemo na sceni direktno progovoriti na temama iz 93 o kojima se šuška, te 'Fatima nevjesta od boli''', rekao je za Bljesak.info Sead Đulić direktor eMTeeM-a.

Kopirati
Drag cursor here to close