scenski doživljaj

Mostarci nagrađeni na 14. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH

Kultura / Flash | 27. 04. 2015. u 14:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Mimar" u izvedbi Omladinskog studija Mostarskog teatra mladih 1974, nagrađena je za sveukupnost scenskog doživljaja na 14. festivalu srednjoškolskog teatra BiH, koji se održavao od 24. do 26. travnja u Travniku. Za ovu predstavu je glumačkom ansamblu dodijeljena i nagrada za kolektivnu dramsku igru.

Festivalski žiri kojeg su činili dramaturginja Anela Križanac, redatelj Novica Bogdanović i Ivan Sajević, dramski pedagog, dodijelio je nagradu Ivani Milosavljević za umjetničko-pedagoško vodstvo, u predstavi "DNA", koju izvode učenici Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo" Tuzla. Nagrada za partnersku igru uručena je Asji Grabić i Luki Spasojeviću koji glume u predstavi "DNA", dok je Ines Jusufbašić nagrađena za iskazani glumački talent i uvjerljivo odigranu ulogu Tare u predstavi "To ti je lajf", Omladinske scene Teatra FEDRA Bugojno.

Nagrada Leili Tagić dodijeljena je za iskazani glumački talent i uvjerljivo odigranu ulogu Hasan-agine majke u predstavi "Hasanaginica", u izvedbi Behram-begove medrese Tuzla, dok je Benjaminu Konjiciji uručena za originalan autorski pristup u radu na predstavi "Crvena vrpca (Pobuna jednoumlja) ", koju izvode učenici Četvrte gimnazije Ilidža.

Nagrada je uručena i dramskoj sekciji Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo za koreografsku igru u predstavi "Grozdanin kikot", kao i SCENI Novi Grad za autentični scenski govor u predstavi "Doživljaji Mačka Toše". Ansambl predstave "Prvi put", Dramske scene SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor, nagrađen je za angažirano istraživanje teme iz života mladih. Na Festivalu je izvedeno 12 predstava, s oko 200 sudionika iz Tuzle, Sarajeva, Bugojna, Prnjavora, Novog grada, Lukavca, Mostara, Gradačca i Ilidže.

Festival su organizirali Centar za dramski odgoj iz Mostara i Centar za kulturu iz Travnika, uz pokroviteljstvo načelnika općine Travnik i tehničku podršku Teatra "Fedra" iz Bugojna.

Kopirati
Drag cursor here to close