Zainteresiran

Mostar želi postati Europska prijestolnica kulture

Kultura / Flash | 28. 06. 2016. u 10:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački gradovi propustili su priliku kandidirati se za titulu Europska prijestolnica kulture 2021. godine, no ostaje im mogućnost kandidature za 2024., 2027., 2030. i 2033. godinu, rečeno je u utorak u Mostaru na prezentaciji projekta "Europska prijestolnica kulture: Šansa za strateški razvoj kulture u BiH“.

Europska prijestolnica kulture (EPK) je velika prilika za kulturu i za gradove u BiH, a iz Udruženja "Akcija" uvjereni su kako bi sudjelovanje gradova iz BiH u programu EPK pružilo priliku, ne samo još jednom ukazati na neriješene sustavne probleme u sektoru kulture nego i načiniti značajne strateške poteze u njihovom rješavanju.

Nebojša Jovanović iz udruženja "Akcija“, koje pokreće javnu raspravu o programu EPK i njegovim efektima na kulturni sektor u BiH, kazao je u izjavi za medije kako je Europska prijestolnica kulture (EPK) najdugovječniji i najpoznatiji kulturni program Europske unije te da je među njegovim prioritetnim ciljevima isticanje bogatstva i raznolikosti europskih kultura te povezivanje kulturnog i kreativnog sektora s urbanim razvojem, obrazovanjem, turizmom i zaštitom životne sredine.

Šansa za gradove iz BiH

Dodao je kako od 2014. godine i bh. gradovi, odnosno gradovi iz država kandidata i potencijalnih kandidata EU mogu aplicirati za status Europske prijestolnice kulture te da je EPK velika šansa za kulturu i za gradove u BiH, šansa koju su dosadašnje Europske prijestolnice kulture višestruko iskoristile.

Što se tiče kriterija koje je potrebno ispuniti da bi se neki grad kandidirao, ističe kako treba ispuniti niz uvjeta, no da je ključni uvjet donošenje kulturne strategije, odnosno donošenje dokumenta koji će pokazati da gradske vlasti kulturu smatraju zaista značajnim sektorom koji se treba dugoročno planirati.

Jovanović je naglasio i kako se cijeli projekt zapravo svodi na jedno ozbiljno strateško dugoročno planiranje.

"Oni gradovi koji jamče svojom kulturnom strategijom da zaista vide kulturu kao vrijedan sektor u koji treba investirati i iz kojeg se može mnogo toga dobiti oni u pravilu i prolaze u ovom projektu“, zaključio je.

Pročelnik ureda za društvene djelatnosti grada Mostara Božo Ćorić kaže kako je Mostar zainteresiran za ovoj projekt te da bi se Grad do kraja godine trebao odlučiti da li da ide u projekt ili ne.

Mostar ima puno prednosti

Po njegovim riječima, već iduće godine bi trebao biti raspisan natječaj, gdje bi se trebala podnijeti aplikacija te da grad Mostar, osim kulturno-povijesnih objekata ima jako puno prednosti.

Inače, sama kandidatura je složen proces koji gradove kandidate obavezuje analizirati infrastrukturu i kreativne potencijale svog kulturnog sektora te od njega načiniti jedan od motora ukupnog društvenog razvoja. S obzirom da takva analiza nikada nije ozbiljno provedena u BiH, u programu poput EPK Udruženje "Akcija" vidi priliku koju bi BiH trebala iskoristiti.

Zbog svega navedenog "Akcija“ putuje gradovima BiH i pokreće javnu raspravu o programu EPK i njegovim efektima na kulturni sektor u BiH. Na prezentaciji u Mostaru sudjelovao je široki krug protagonista kulturnog života u Mostaru – djelatnika u kulturi, neovisnih organizacija i kulturnih institucija, javne administracije. Isto tako, tijekom prezentacije predstavljene su kandidature Rijeke i Novog Sada, a predstavnici udruženja "Akcija“ govorili su o iskustvima s programom Europska prijestolnice kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close