Iz Cima

Mostar: Za đakona zaređen Marin Krešić

Kultura / Flash | 05. 12. 2016. u 14:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskoj crkvi Dobroga Pastira, koja okuplja vjernike iz župe Sv. Marka u Cimu i iz župe Sv. Luke u Ilićima, na Drugu nedjelju Došašća, 4. prosinca 2016., za đakona je zaređen bogoslov Marino Krešić, piše Crkva na kamenu.

Biskup Ratko Perić pod Euharistijskim slavljem u 10.00 sati zaredio je za đakona bogoslova Marina Krešića iz Cima.

U koncelebraciji sudjelovali su svećenici: mjesni župnik don Ivan Perić, generalni vikar don Željko Majić, katedralni župnik i dekan msgr. Luka Pavlović, kancelar don Ante Luburić, ravnatelj Biskupijskog Caritasa don Ante Komadina Cimljančanin, umirovljeni profesor s KBF-a u Sarajevu don Božo Odobašić, rektor Vrhbosanske bogoslovije preč.

Josip Knežević, vicerektor don Marko Mikić, salezijanac don Marinko Ivanković Cimljančanin, mostarski umirovljenik don Mihovil Zrno, biskupov tajnik don Marin Skender.

Evanđelje je otpjevao đakon Vrhbosanske nadbiskupije don Ante Vrhovac, zaređen prošle nedjelje u sarajevskoj katedrali. Ceremonije su oko oltara povjerene bogoslovima iz Sarajeva, među kojima i šestorica Hercegovaca.

Dva su zbora dala poseban ton cijelomu slavlju: domaći župni zbor iz Cima Dobri Pastir i zbor iz župe Rotimlja Petrus.

''U svečanom događaju svoje molitve Bogu uzdizao je Božji narod koji je ispunio prostranu crkvu i njezin kor, prateći prvi put đakonsko ređenje u svojoj sredini. Pred klupama stajao je kandidat Marin, a u prvoj klupi njegovi roditelji i dva brata i dvije sestre.Poslije Evanđelja don Željko je predstavio bogoslova Marina kao kandidata za đakonat. Biskup je u homiliji govorio o svojstvima đakona prema riječima sv. Pavla u poslanici sv. Timoteju'', piše Crkva na kamenu.

KRATAK ŽIVOTOPIS MARINA KREŠIĆA

Marin Krešić rođen je 6. prosinca 1992. od oca Ante i majke Milenke rođ. Golemac  u obitelji od šestero braće i sestara. Kršten je 30. prosinca 1992., u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru. Krizman je 21. svibnja 2007. u Katedrali Marije Majke Crkve.

Gimnaziju je pohađao u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku od 2007. do 2011., gdje je i maturirao. Filozofsko-teološki studij polazio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 2011. do 2016., gdje je diplomirao 10. studenoga 2016.

Od 25. do 31. kolovoza obavio je petodnevne duhovne vježbe predviđene za đakonat.

Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat Mostarsko-duvanjske biskupije, 31. prosinca 2013. Primio je službu lektorata, 31. prosinca 2014., a službu akolitata, 31. prosinca 2015.

Od početka mjeseca rujna biskup ga je Ratko odredio za pastoralnu praksu u Biskupijskom caritasu i u župama Sv. Marka u Cimu i Sv. Luke u Ilićima u Mostaru, gdje se pripremao za đakonat.

Rektor Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa, izvješćem od 4. listopada 2016., o ljudskim, duhovnim i moralnim kvalitetama Marina preporučuje za đakonat. Nakon oglašenja pred narodom u župnim crkvama u Katedrali i u Dobrom Pastiru, 20. studenoga ove godine, preporučili su ga i dotični župnici i puk Božji.

Na njegovu pisanu molbu za đakonat, od 13. studenoga 2016., nakon što je položio Ispovijest vjere, Prisegu vjernosti pri preuzimanju službe, koja se ima obavljati u ime Crkve, i Prisegu doživotna služenja Biskupiji mostarsko-duvanjskoj odnosno trebinjsko-mrkanskoj, sve na Ordinarijatu, 2. prosinca 2016., biskup je pozitivno napismeno odgovorio istoga dana na Marinovu molbu da bude zaređen za đakona ove dijeceze.

Kopirati
Drag cursor here to close