Nastupio Luz Azul

Mostar World Music Festival: Podrška turističkoj ponudi Mostara

Kultura / Flash | 04. 08. 2014. u 12:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo civilnih poslova BiH i World Music Centar građanima i posjetiteljima Mostara poklonili su koncert brazilske glazbe koncertom Bossa Nova Jazz benda Luz Azul iz Beograda.

Luz Azul (Plava Svjetlost) je petočlani bend sastavljen od pet profesionalnih glazbenika, sa klasičnim i jazz obrazovanjem, što je već na samom početku koncerta isfiltrirana festivalska publika prepoznala.

Uz dobru energiju i vrhunsko muziciranje, Luz Azul je tijekom koncerta i radionice približio glazbenu tradiciju Brazila.

Osim svjetski poznate sambe i bossa nove, saznali smo da je sorinho stariji od sambe, zatim čuli osnove xote, chorinho, baiao, partido alto muzičkih pravaca Brazila.

Zajedničko sviranje desetak specifičnih brazilskih perkusionih instrumenata koji su neizbježni u karnelvalskoj sambi zove se batucada, a da je iz obitelji poprečnih svirala pifano bio najkarakterističniji za Brazil i još mnogo toga.

''Izuzetno je zadovoljstvo i čast poziv na Mostar World Music Festival u Bosnu i Hercegovinu i prelijepi Mostar. Za nas je Mostar svakako bio izazov, posebno što naša turneja kreće upravo iz grada na rijeci. Oduševljeni smo publikom koja nam je definitivno dala dobar vjetar u leđa prema festivalima u Hrvatskoj, na koje idemo poslije Mostara.

Posebno nas se dojmila kamerna scena Cluba Aleksa gdje se prepliću kamerna i clubska atmosfera koja ostavlja dovoljno prostora za spontanost i blizinu sa publikom, gdje smo na licu mjesta naučili šta je mostarski liskaluk'', ne skrivajući iskreno oduševljenje izjavila je liderica benda, vokal i flautistkinja Tijana Krstić.

Plavu Svjetlost (Luz Azul) nije zaustavilo nedavno paljenje auta sa BG tablicama, jer i oni kao i Mostar World Music Festival svojim djelovanjem prave mostove i regenerišu pokidane veze, te ih učvršćuju ne dozvoljavajući manipulaciju strahom.

''Imali smo dobar osjećaj kojem smo se prepustili i krenuli vjerujući u ono što mi radimo u Beogradu i u ono što Aleksandra radi u Mostaru i osjećaj nas nije prevario. Posebno nam je drago što smo bili smješteni u neposrednoj blizini Starog grada kod odličnih domaćina i što smo u Clubu Aleksa uživali u hercegovačkoj gastronomiji, te što su se svi potrudili da nam što više kažu o svojoj tradiciji i kulturno povijesnom naslijeđu, tako da je ovaj dvodnevni boravak u Mostaru i za nas bio i edukativan'', bend je jednoglasno govorio oduševljen prijemom i srdačnošću mostaraca i produkcije festivala

Međunarodna suradnja na polju kulture je od višestrukog značaja za Bosnu i Hercegovinu, jer doprinosi povezivanju, jačanju veza i stvaranju novih.

''Nikada nismo 'igrali na sigurne karte'. Fokus ovog festivala je kultura, dakle izbor za sve one koji ne podliježu stereotipima i već uhodanim programina, koji žele da upoznaju nove kulture. Izbor benda Luz Azul je poveznica između Bosne i Hercegovine, Srbije i Brazila. Naime, Luz Azul je u trajnoj suradnji s veleposlanstvom Brazila u Srbiji, a sve tri zemlje objedinile su se u Mostaru, srcu Hercegovine na internacionalnom Mostar World Music Festivalu'', kazala je direktorica festivala Aleksandra Savić, te dodala da nije kvantitet publike kojim se vodi, već kvaliteta koncerata, radionice i pratećeg programa festivala, iako nije skrivala zadovoljstvo posjetom.

'Rijeka ljudi' slivala se na ovaj koncert, tako da je zaključak vrlo jednostavan - mostarska publika je žedna nekomercijalnih koncerata i generalno kvalitetnih događanja, baš kao i strani turisti koji kad obiđu Stari grad i još par znamenitosti naprosto vape za kutlrurnim sadržajima. Mostar World Music Festival, osim što jača međunarodnu suradnju, doprinosi boljem imidžu grada, direktna je podrška turističkoj ponudi, kao i drugi festivali koji se održavaju u gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close