Akademija

Mostar: Upriličena svečanost povodom 20 godina od reaktiviranja Karađoz-begove medrese

Kultura / Flash | 19. 09. 2015. u 13:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu Mostar organizirana je svečana akademija povodom 20 godina od reaktiviranja rada Karađoz-begove medrese i 458 godina od osnutka ove institucije.

Ovoj akademiji prethodilo je nekoliko programa koji su održani proteklih dana u Mostaru. 12. rujna održan je znanstveni skup 'Medresa od tradicije do suvremenosti', a 15. rujna upriličena je večer Kur'ana.

U četvrtak je u prostoru medrese u Mostaru održan dan vakifa gdje su uručene vakufname. Na svečanoj akademiji održanoj u petak nastupio je zbog Karađoz-begove medrese, te nekoliko govora.

Između ostaloga poruke muslimanima, ali i učenicima Karađoz-begove medrese uputili su mostarski muftija Salem ef. Dedović i muftija travnički Ahmed ef. Adilović koji je došao kao izaslanik reisa Huseina ef. Kavazovića.

Uputili su snažnu poruku o njegovanju tradicije vjere islama na ovim prostorima, kao i njegovanju znanja na ovim prostorima kroz medrese kojih je, prema riječima Adilovića bilo 27, dok na prostoru BiH pored sarajevske danas djeluje još pet.

"Medresa predstavlja intelektualnu, obrazovnu i kulturnu ustanovu. Kroz naša velika ulaganja i napore očekujemo da se vrati ono što je uloženo, a to je znanje i kvalitet osoba koje su završile medresu. Medresa je kroz kontinuitet svog postojanja brižno čuvala njegovala i afirmirala tradiciju islama ovdje", rekao je Dedović u svom obraćanju.

Kopirati
Drag cursor here to close