Međunarodni susret

Mostar, Stolac i Sarajevo bit će domaćini poetskih susreta 'Slovo Makovo'

Kultura / Flash | 16. 06. 2014. u 14:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo, Stolac i Mostar, od 20. do 22. lipnja ove godine bit će domaćini nekim od najvećih pjesničkih imena Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, priopćeno je iz Fondacije Mak Dizdar.

U organizaciji Fondacije Mak Dizdar, dvanaest pjesnika i pjesnikinja nominiranih za nagradu Grada Sarajeva za najbolje novoobjavljeno pjesničko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku u 2013. godini "Slovo Makovo/Mak Dizdar" sudjelovat će u pjesničkim večerima koje će biti održane u sarajevskom Ateljeu Figure (petak, 20. lipnja, u 20 sati) i mostarskom klubu Aleksa (subota, 21. lipnja, u 20.30 sati).

Tom prilikom bit će predstavljena i poetska zbirka "Slovo Makovo 2014" - izbor pjesama svih nominiranih autora.

U susretima učestvuju pjesnici i pjesnikinje Predrag Bjelošević, Almin Kaplan, Zilhad Ključanin, Martina Mlinarević Sopta (Bosna i Hercegovina), Mladen Lompar (Crna Gora), Sonja Manojlović, Tonko Maroević, Miroslav Mićanović (Hrvatska), Zoran Bognar, Zvonko Karanović, Vladimir Kopicl, Vladmir Tabašević (Srbija) i, kao gost večeri, Edin Karamazov.

Susretima će prisustvovati i selektori nagrade "Slovo Makovo/Mak Dizdar" za pojedine države i to Stevan Tontić (Bosna i Hercegovina), Bogić Rakočević (Crna Gora), Ervin Jahić (Hrvatska) i Duško Novaković (Srbija). Moderatorica večeri je bh. pjesnikinja Ferida Duraković.

U sklopu susreta učesnici će također posjetiti Stolac, rodni grad Maka Dizdara u čiji spomen su ovi susreti i ustanovljeni, i tamošnju Makovu hižu, muzejsko-galerijski centar Fondacije Mak Dizdar.

Međunarodni poetski susreti "Slovo Makovo" održavaju se zahvaljujući podršci Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Nagrada Grada Sarajeva "Slovo Makovo/Mak Dizdar" ustanovljena je 2012. godine s ciljem očuvanja lika i djela velikog bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara, podrške kvalitetnom poetskom stvaralaštvu u regionu te afirmaciji grada Sarajeva kao regionalnog kulturnog centra.

Nagrada se sastoji od skulpture Adisa Fejzića i novčanog iznosa od 7.000 KM. U prvoj godin je žiri u sastavu Hadžem Hajdarević (predsjednik), Miro Petrović, Željko Ivanković, Ferida Duraković, Amir Brka i Stevan Tontić za pobjednika proglasio Milorada Pejića za zbirku "Hyperborea".

Nagrada je zvanično dodijeljena u sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana državnosti BiH 23. novembra 2012. godine.

Iako je dodjeljivanje godišnje nagrade "Slovo Makovo/Mak Dizdar" odlukom Gradskog vijeća iz 2012. godine uvršteno u redovne aktivnosti Grada Sarajeva, 2013. godine iz nepoznatih razloga nije učinjeno ništa na njenoj organizaciji i dodjeli, kao ni do lipnja 2014. godine.

Međunarodni poetski susreti "Slovo Makovo/Mak Dizdar", između ostalog, imaju za cilj ponovo aktivirati i spriječiti tiho "odumiranje" nagrade "Slovo Makovo/Mak Dizdar".

U petak, 20. lipnja, u Ateljeu Figure, od 19 sati organizatori i učesnici Međunarodnih poetskih susreta "Slovo Makovo" bit će dostupni za razgovore i susrete s predstavnicima medija.

Zainteresiranim predstavnicima medija također se nudi mogućnost putovanja s pjesnicima i organizatorima u Stolac i Mostar 21. lipnja, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close