Završetak obnove

Mostar slavi 17. godišnjicu obnove Starog mosta pod sloganom ''Sve je premostivo''

Lideri najvećeg grada u Hercegovini očekuju da će ovogodišnja proslava događaja koji su zlatnim slovima upisani u povijest Mostara okupiti brojne posjetitelje iz raznih krajeva svijeta.
Kultura / Flash | 17. 06. 2021. u 06:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacijom pod nazivom "Sve je premostivo" Mostar će proslaviti 17. godišnjicu od završetka obnove Starog mosta i 16. godišnjicu od upisa na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je za 21. lipanj i trajat će do polovice kolovoza.

Lideri najvećeg grada u Hercegovini očekuju da će ovogodišnja proslava događaja koji su zlatnim slovima upisani u povijest Mostara okupiti brojne posjetitelje iz raznih krajeva svijeta.

Detaljan program slavljeničke manifestacije u ovom gradu na Neretvi koja će trajati dva mjeseca bit će objavljen na službenoj stranici Grada Mostara.

Obilježavanje otvaranjem novih objekata

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na popis UNESCO-a, ove datume je Mostar obilježavao otvaranjem novih rekonstruiranih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta otvoren i obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten uz sami most, u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta.

Deseta godišnjica završetka obnove mosta i stare gradske jezgre obilježena je otvaranjem suvremenog interpretacijskog muzeja smještenog u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.

Obilježavanje ovih datuma novije mostarske povijesti nije spriječila ni situacija uzrokovana koronavirusom prošle godine.

Pandemijsko obilježavanje

Tada su uz pomoć umjetnika glazbenom razglednicom iz Mostara poslane poruku prijateljstva i nade prijateljima grada, UNESCO gradovima i svima koji prošle godine nisu bili u prilici putovati, posjetiti Mostar i veličanstveni Stari most, javlja Klix.

Ovogodišnja manifestacija kako ističu organizatori ima za cilj da vrati Mostar na svjetsku mapu događanja i zauzme pozornicu središta kulturnih i zabavnih sadržaja za sve generacije bez ikakvih granica i iza sebe ostavi teškoće s kojim se nosio uz simboličan slogan "Sve je premostivo".

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

U jeku rata u Bosni i Hercegovini je srušen 9. studenog 1993. godine, a obnovljen nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. srpnja 2004. godine. Godinu dana kasnije Stari most je uvršten na spisak Svjetske kulturne baštine UNESCO-a i poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close