Bosanski bal

Mostar Sevdah Reunion i Cult Band sviraju u austrijskom Linzu

Kultura / Flash | 04. 02. 2016. u 12:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi "Cult Banda", pop-rock grupe iz Austrije, koju čine vokal Safet Srna, gitarista Haris Čaušević, bas gitarista Salko Agović, klavijaturisti Ekrem Prošić i Emil Avdić, te bubnjar Adnan Sejdić, nastupit će u petak na Bosanskom balu u austrijskom gradu Linzu, koji se održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Austriji.

"Cult Band" na ovogodišnjem izdanju manifestacije nastupit će zajedno sa "Mostar sevdah reunionom", jednim od najboljih bh. sastava čiji repertoar čine sevdalinke u modernom aranžmanu, priopćeno je iz Cult Banda.

Prvi bosanskohercegovački bal u Linzu održan je u ožujku 2013. godine, a zajednica BiH Udruženja u gornjoj Austriji, poslije saznanja da se bosanski bal u Beču zbog financijskih problema neće više održavati, donijela je odluku da tu tradiciju nastavi u gradu Linzu.

''Smatramo našu inicijativu vrijednom u smjeru očuvanja kulturnog i povijesnog identiteta građana koji potiču iz Bosne i Hercegovine, a danas žive i rade u Austriji. Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine na čelu sa veleposlanikom Tomislavom Lekom preuzima pokroviteljstvo nad bosanskohercegovačkim balom u gradu Linzu ove godine'', poručili su iz zajednice BiH Udruženja u gornjoj Austriji.

Prvo pokroviteljstvo nad bosanskohercegovačkim balom u Linzu imao je tadašnji dogradonačelnik, a sadašnji načelnik grada Linza Klaus Luger.

Bosance i Hercegovce na bosanskom balu u Linzu su već zabavljale poznate glazbene zvijezde iz BiH, između ostalih Hari Mata Hari, Hanka Paldum, grupa "Čudne sjene" i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close