Hommage

Mostar se prisjetio Predraga Matvejevića

Kultura / Flash | 03. 03. 2017. u 21:07 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hommage akademiku Predragu Matvejeviću u organizaciji Udruženja umjetnika Mostara uz prigodnu izložbu novinskih tekstova medija iz BiH, Hrvatske i Italije održan je u petak navečer u hotelu 'Bristol'.

Izložbom arhivskih tekstova iz novina i sa internet portala od trenutka smrti Matvejevića, Mostarci su još jednom odali počast velikanu pisane riječi, a autor izložbe je bio Zlatko Serdarević, koji je u svom osvrtu naglasio veličinu Matvejevića i njegovih djela.

Cilj izložbe, kao svojevrsni hommage, je da nedavno preminulom našem sugrađaninu akademiku Predragu Matvejeviću, akcentiranom humanisti, profesoru književniku, filozofu, pacifisti, poligloti i slobodnomislećem intelektualcu europskog formata, i na ovaj način odamo dužno poštovanje za sve što je učinio za građane Mostara u najtežim vremenima tijekom minule ratne kataklizme.

"Između ostaloga, na izložbi je postavljen i pano na kojem je prikazano tko se sve od institucija i udruženja prisjetio Matvejevića, te osmrtnicom i sjećanjem mu poslao posljednji pozdrav. Mogu reći da je to bio jako mali broj institucija i udruženja, obzirom da je upravo Matvejević bio jedan veliki čovjek koji je pomogao svom gradu i njegovim stanovnicima u najtežim ratnim vremenima, ali i pronosio glas o ljepotama Mostara nakon protekloga rata", kazao je Serdarević.

"Mediji, kako printani tako i elektronski, su dali veliki prostor u znak sjećanja na Predraga Matvejevića na dan njegove smrti, ali i danima nakon toga. Veliki broj medija iz Mostara, BiH, te Hrvatske, a pogotovo iz Italije prisjetili su se života i djela tog velikog čovjeka", navodi Serdarević.

Serdarević je naglasio kako je u Trstu održan hommage Predragu Matvejeviću koji je upriličen 1. ožujka, a na isti dan (petak) kad je održan hommage u Mostaru, takav događaj je upriličen i u Rimu.

Prisjećanje na neke događaje za vrijeme susreta sa Matvejevićem, mostarskoj publici je prezentirala Enisa Bukvić koja već izvjesno vrijeme živi i radi u Italiji. Podsjećamo Predrag Matvejević je rođen 7.10.1932. u Mostaru, a preminuo je 2.2.2017. u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close