Agilni član

Mostar: Preminula Erna Danon - Cipra

Kultura / Flash | 26. 02. 2017. u 16:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u nedjelju preminula Erna Danon - Cipra koja je donedavno obnašala dužnost predsjednice Židovske općine Mostar.

Bila je agilni član i predsjednik male, ali u životu grada i Hercegovine sveprisutne Židovske zajednice Mostar.

Danon - Cipra je preminula u 84. godini života. Preživjela je holokaust u Drugom svjetskom ratu, a ostat će upamćena i kao prva elektro-tehničarka u Hercegovini.

Na posljednjem bajramskom prijemu, po tko zna koji put iskazala je svoju fanatičnu ljubav prema Mostaru, a nije krila da s velikom nostalgijom u svom srcu nosi prijeratni Mostar.

U djetinjstvu je preživjela holokaust, a kasnije postigla mnogo, i u privatnom i u profesionalnom životu – ona je prva žena u Hercegovini koja je završila elektrotehniku.

Godine 1941. išla je u prvi razred osnovne škole na Musali gdje se sad nalazi Muzička škola. Tada je kao židovsko dijete bila obilježena i sprijeda i straga, na leđima, velikom Davidovom zvijezdom ispod koje je pisalo 'Židov'.

"I tada sam (1941.) kao dijete doživjela jednu divnu stvar. Imali smo gvožđarsku trgovinu u Cernici, preko puta 'Gurmana'. 'Gurman' je bio restoran koji su držali Barišići i tu je glavna bila teta Zora. Ona je vodila kuhinju i brigu oko restorana. Kad smo bili otjerani na Željezničku stanicu, teta Zora je kutiju kolača – i sad to vidim – ponijela da nam da.

Stražari su je gurali, ali ona se progurala pored njih i dala nam tu kutiju kolača. Umrla je, ali ja je se sjećam i uvijek ću se sjećati tete Zore. Možda će se netko nasmijati na ovo što sam ispričala, ali znate li Vi što je u to vrijeme značilo da se teta Zora s kutijom kolača gurala kroz špalir policajaca da nam doda te kolače da imamo. To su stvari koje se ne mogu zaboraviti nikada", govorila je Danon-Cipra u intervjuu za 'Dnevni list'.

Život ju je naučio puno toga. Majka je bila boležljiva, tako da je Erna uglavnom vodila brigu o njoj i mlađem bratu. Kao dijete u Lici u izbjeglištvu je puno toga naučila. U Gimnaziji je bila jako dobra učenica, ali poslije oslobođenja (1945.) se nije mogla upisati škola koja se željela jer je postojao plan kadrova, koji je poseban naglasak stavljao na učitelje.

Majka joj je umrla 2004. godine u dobi od 95 godina. Preživjela je tri rata: Prvi i Drugi svjetski i ovaj posljednji kad se raspala Jugoslavija. Erna danas ima dva sina: jedan živi na Čiovu, pomorac je i putuje po cijelom svijetu, a drugi od 1993. godine, nakon što mu je sin poginuo od granate u Mostaru, živi u Švedskoj.

Mostarski muftija uputio sućut u povodu smrti Erne Danon Cipra

Mostarski muftija Salem-ef. Dedović uputio je sućut predsjedniku Židovske općine Mostar Zoranu Botiću, u povodu smrti Erne Danon Cipra, koja je preminula u nedjelju, u 84. godini života.

"S tugom smo primili vijest o smrti Vaše ugledne članice, glasnogovornice i nekadašnje predsjednice Jevrejske općine Mostar Erne Danon Cipra. Smrt gospođe Erne je veliki gubitak za židovsku općinu koju je dostojno predstavljala, pronoseći glas o povijesti, vjeri, tradiciji i kulturi svoga naroda, ali i svih drugih naroda koji su živjeli u njenom rodnom Mostaru, gdje god je stizala i gdje god je bila u prilici", navodi mostarski muftija.

Po njegovim riječima, Mostar je izgubio istinskog mirotvorca koji je davao duh i ton "našoj međureligijskoj ekipi, u kojoj su pored moje malenkosti, bili iguman Danilo Pavlović i gvardijan fra Iko Skoko".

"U ime Muftijstva mostarskog i u svoje osobno ime, prenosim Vam najiskrenije izraze sućuti i suosjećanja u povodu smrti uvažene gospođe Erne Danon Cipra, moleći Vas da tu poruku prenesete Erninim sinovima, unučadi, praunučadi, bližoj i daljoj rodbini i cijeloj židovskoj zajednici u našem zajedničkom Mostaru", stoji, pored ostaloga u izrazima sućuti mostarskog muftije.

Kopirati
Drag cursor here to close