Kultna baština

Mostar: Predavanje o povijesnim utvrdama

Kultura / Flash | 22. 05. 2017. u 07:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za zaštitu fortifikacija „Werk“ iz Mostara u suradnji sa „ISt-Bau“ -Institut fürStadtundBaugeschichte, iz Graza- Austrija, organizira predavanje o austrougarskim fortifikacijama pod nazivom „Garnizon, Mostobran i Utvrda- Mostar 1878 – 1918“ koje će održati UA Dipl.-ing. Volker Pachauer, predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Grazu- Austrija.

Predavanje će se održati u amfiteatru Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u nedjelju 28.05.2017. godine s početkom u 20:00 sati.

Predviđene teme predavanja na engleskom jeziku koje će biti simultano prevođeno su:
1. Austro-HungarianFortification System – A short Overview
2. A “fortifiedregion”: Bosnia and Herzegovina and southern Dalmatia
3. Mostar: Garrison – bridgehead – fortress
4. Subordinate Stations: Jablanica, Nevesinje and Stolac
5. The Elements of Fortress Mostar: Battery – Guardhouse – Fort/Werk - Strongholds
6. Development ofthe “FortressGirdle”
7. Importantpreserved Fortifications

Udruga za zaštitu fortifikacija "Werk“, osnovana je u Mostaru kao neprofitna udruga koja djeluje na području Hercegovačko-Neretvanske Županije te okuplja članove iz Bosne i Hercegovine i inozemstva. Cilj je zaštita i proučavanje fortifikacija, kulturne i socijalne povijesti Hercegovine, a posebno Mostara koji je regionalno sjedište Hercegovine, 

''Priređivanjem izložbi, predavanja, izdavanjem publikacija i drugim aktivnostima Udruga predstavlja javnosti fortifikacije kao kulturnu baštinu koja je vezana za sve epohe. Na taj način posebno želimo upozoriti našu javnost na potrebu zaštite i njegovanja spomenute baštine koja je, zbog nepovoljnih povijesnih okolnosti, bila gotovo posve zapostavljena. Do sada smo fotografirali, istražili i dokumentirali povijesne utvrde oko Mostar i šire, te zatražili od nadležnih da ih zaštite. Također smo stupili u kontakt i uspostavili suradnju sa udrugom OeGF (Udrugom za zaštitu i proučavanje fortifikacija iz Austrije) koja ima sličan plan i program i koja nam je dosta pomogla sa svojim iskustvima i prijedlozima'', priopćeno je iz udruge Werk. 

Jedan od ciljeva Udruge je zaštita i sanacija preostalih povijesnih objekata koje se nalaze u Mostaru i okolici a posebice brojnih austrougarskih vojnih utvrda, te njihovo korištenje u kulturne svrhe (npr. za smještaj muzeja, muzeja austrougarskih vojnih fortifikacija, restauratorskih radionica, galerija i dr.).

Na taj način Udruga želi doprinijeti predstavljanju i očuvanju građevinske, i kulturne baštine Bosne i Hercegovine i srednjoeuropskih zemalja koje su bile sastavni dio nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Cilj Udruge nipošto nije proučavanje samo vojnog aspekta djelatnosti austrougarske monarhije, već i proučavanje drugih povijesnih epoha, država i djelatnosti: znanstveno-tehničke, kulturne, djelatnosti javnih ustanova i ostaloga što je vezano za Mostar i Hercegovinu, navodi se u priopćenju udruge Werk.

Kopirati
Drag cursor here to close