Istaknuti fotograf

Mostar: Otvorenje izložbe ''Zoran Filipović 1991.''

Svoj put u potrazi za istinom i njezinu prenošenju izborio je fotoaparatom u ruci.
Kultura / Flash | 21. 03. 2022. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba ''Zoran Filipović 1991.'', istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića, bit će otvorena u srijedu, 23. ožujka u Galeriji kraljice Katarine, s početkom u 19 sati.

''Izložba 1991. predstavlja malen dio opusa ratnog fotografa Zorana Filipovića. Tužan podsjetnik na stradanja ratne 1991. godine što ih je bilježio svojim fotoaparatom diljem Hrvatske (Vukovar, Vinkovci, Petrinja Dubrovnik, Slatina…) Njegove su brojne fotografije rata u Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini obišle svijet i bile nijemim svjedokom ratnih užasa.

Svoj put u potrazi za istinom i njezinu prenošenju izborio je fotoaparatom u ruci, a misli i doživljaj rata kao ratnog fotoreportera prenio je u knjizi Dnevnik smrti. Izložba je to koja izaziva emocije i nemir.

Foto: Zoran Filipović / Izložba ''Zoran Filipović 1991.''

Teško je ostati ravnodušnim na fotografije, slike ljudi kojih više nema, beživotna tijela i brojne grobove, tragove života i ljudskog rada, gradova i sela nestalih u vihoru ratnog stradanja i besmislenih postupaka.

Kako sam autor kaže: ''Ovo je moja priča. Onako, kako sam je ja doživio, vidio i osjetio. Bez želje da sudi. Da se nametne kao jedina istina. Ovo je jednostavno tek moj… Dnevnik smrt''.

''Postoji jedan koji je govorio čistu istinu'': takav je trag o sebi ostavio Zoran Filipović. Bio je legenda ratne fotografije, pod pseudonimom Zoro objavljivali su njegove slike najvažniji svjetski mediji. Bio je onaj koji je otišao snimati jer se nije moglo, jer je bilo preopasno, jer je bilo opasno po život, po taj samo jedan…'', dio  je iz predgovora za izložbu, koji je napisala dr. sc. Željka Čorak.

Zoran Filipović profesionalni je fotograf i pisac rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. godine živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt-dizajnom.

Izložba je pod pokroviteljstvom Grada Mostara, Vlade HNŽ-a i HNS-a BiH, a bit će otvorena do 4. travnja 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close