Povodom 100. obljetnice Veleža

Mostar: Otvorena izložba dokumentarne građe o Enveru Mariću

''Ako se budeš našao oči u oči sa najboljim strijelcem Europe , čuvenim Gerdom Milerom, ponašaj se kao da si u Mostaru. Budi miran i staložen. Ti si veliki golman'', Marić se sjetio ovih riječi.
Kultura / Flash | 19. 06. 2021. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba dokumentarne građe o internacionalcu Enveru Mariću, autora Zlatka Serdarevića otvorena je danas u Mostaru i to na tragu skorog obilježavanja jubileja stote obljetnice postojanja i vrlo uspješnog djelovanja Veleža.

Autor je na dvadesetak panela predstavio sportsku stazu Envera Marića, uzornog sportiste planetarnih dosega, koji je činio čuveni BMV (Bajević, Marić, Vladić) - strah i trepet čak i za veliku četvroku (Crvena zvezda, Dinamo, Hajduk, Partizan).

Izložba je otvorena u caffe Globus, u prisustvu brojnih građana poštovaoca njegovog impresivnog djela.

Foto: PR / U Mostaru otvorena izložba dokumentarne građe o Enveru Mariću

''Bez sumnje Enver Marić je jedan od najuspješnijih golmana svijeta što potvrđuje njegov nastup u timu Europe i svijeta. Mišljenja sam da on kao i večina znamenitih ličnosti iz Mostara nije u dovoljnoj mjeri valoriziran koliko to po ostvarenim rezulatima zaslužuje. Takav odnos se mora promijeniti u cilju podizanja svijesti o značaju tih ljudi za Mostar. Marić je u razdoblju 1972-1976. godine nastupio u nacionalnoj Yu selekciji na 32 meča. Kao dijete Veleža nakon nastupa u Mladoj i A selekciji tadašnje države, branio je u Kupu nezavisnosti u Brazilu, u kvalifikacijama za Svjestko prvenstvo, na World cupu u Njemačkoj 1974. godine, kada je izabran za golmana Europe, i konačno u kvalifikacijama za naredno Svjetsko prvenstvo'', kazao je na otvaranju postavke njen autor.

Serdarević je u obraćanju podsjetio na Marićevu sportsku stazu , velike ambicije koje je posjedovao i idealan spoj urođenog i stečenog:

''Stručnjaci su u njemu prepoznali izvanrednu fizičku konstrukciju i predispozicije za golmana. Imao je naglašenu elastičnost, gipkost, visok odraz, hrabrost i neustrašivost. Dva posljednja kvaliteta su bila urođena, dok je ostale stekao upornim i iscrpljujučim treninzima. Posebno je poznat je po tome što je uspijevao postiči dvostruki trzaj, onaj sa zemlje i drugi u zraku, čime je produžavao putanju leta.

Foto: PR / U Mostaru otvorena izložba dokumentarne građe o Enveru Mariću

Velike zasluge za tako grandiozan uspjeh Marić pripisuje svom učitelju Žarku Barbariću.

Kada je pozvan u tim svijeta na utakmicu protiv Crvene zvezde iz Beograda tada nije verificirana samo njegova izvanredna sportska ličnost nego Mostar i Velež iz kojeg je oponikao. Utakmica je odigrana u Beogradu 9.6.1972. godine. Uvijek je izjavljivao da sve uspjehe duguje svom učitelju Žarku Žari Barbariću, pod čijim mentorstvom je ulazio u tajne nogometa. Kada je Marić krenuo na put za Njemačku, na World cup 74. Barbarić mu je poručio:

'Ako se budeš našao oči u oči sa najboljim strijelcem Europe , čuvenim Gerdom Milerom, ponašaj se kao da si u Mostaru. Budi miran i staložen. Ti si veliki golman',  Marić se sjetio ovih riječi, obranio je penal da bi nakon toga njemačka štampa vrvila od komplimenata poput onog 'Rođen je europski golman' '', akcentirao je Serdarević.

Otvarajući Izložbu Marić je između ostalog kazao:

''Drago mi je da je ova izložba posvečena meni i ja je doživljavam kao sastavni dio priče o Veležu jer smo svi mi počevši od one prve generacije iz 1922. do danas ispisivali i spisujemo blistavu povijest našeg kluba. Posebno sam zadovoljan uspjehom ove generacije koja je izborila plasman u europsku Konferencijsku ligu. Razgledajući ovu postavku vratio sam se u vrijeme kada smo stasali i dostigli zenit jer ta generacija je u dva navrata bila nadomak titule prvaka države. Lijepo je prisjetiti se svega što smo doživljavali, a ovoj generaciji najiskrenije želim što bolji plasman na europskoj sceni'', poručio je legendarni Enver Marić.

Poznati kazališni i filmski glumac Emir Hadžihafizbegović je između ostalog podcrtao visoke sportske i ljudske kvalitete Marića, podsjetivši na njegove blistave obrane u nastupima za najbolju Yu selekciju.

Kopirati
Drag cursor here to close