Kulturna suradnja

Mostar: Nešto drugačiji teatar

Kultura / Flash | 15. 06. 2016. u 12:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski institut u Bosni i Hercegovini, u partnerstvu s UNESCO-m, u srijedu je u Pozorištu lutaka u Mostaru organizirao radionicu "Masterclass" koju su vodili predstavnici teatar La Licorne i Europskog centara suvremenoga lutkarstva i teatra predmeta iz Dunkerque-a (Francuska).

Sudionici Masterclass-a su partneri Francuskog instituta i UNESCO-a iz Maglaja i Šamca, kazališni djelatnici iz Mostara i polaznici dvojezičnog frankofonog razreda Gimnazije Mostar. Svrha ovoga Masterclass-a jeste ojačavanje kulturne suradnje između Francuske i Bosne i Hercegovine s posebnim osvrtom na teatar.

Direktor Francuskog Instituta u BiH Donato Giuliani u izjavi za novinare kazao je kako današnja radionica predstavlja vezu između Francuskog centra i centara iz Maglaja, Šamca i Mostara, a sve osobe koje su danas sudjelovale u radionici zapravo sudjeluju u globalnom projektu koji se zove dekonstrukcija i rekonstrukcija.

''Spomenuti projekt nije samo zastupljen u BiH već i u Francuskoj. Naš cilj nije samo obnoviti centre koje je francuska pomogla već i stvarati kulturne veze (konekciju) između BiH i Francuske ali i cijele Europe'', kazao je Giuliani.

Inače, današnja radionica "Masterclass“ je vrlo bliska igri maski koja je iznimno teškoga fizičkoga karaktera. Riječ je o jednom posebnom teatarskom rječniku koji nema potrebu za tekstom već se izražava pokretima cijeloga tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close