potpora

Mostar: Najviše 'hrvatskog novca' privukle umjetnine

Kultura / Flash | 15. 09. 2016. u 09:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ukupnog iznosa oko 5 milijuna maraka, kojim će Vlada Republike Hrvatske financirati kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale programe i projekte od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, oko 840.000,00 KM pripast će projektima na području Mostara.

Mostarsko-duvanjska biskupija tako se, s iznosom od oko 125.000,00 KM, za projekt zbirka umjetnina Biskupije u Mostaru, Kulturnog centra i Galerije prijateljstva našla na samom vrhu projekata od interesa za hrvatski narod.

S iznosom od po 100.000, 00 KM slijede je Franjevački samostan sv. Petra i Pavla za projekt 'Studentski dom za siromašnije studente, međunarodni istraživački centar za dijalog, pučka kuhinja i BookCrossing' te Caritas Biskupije Mostar - Duvno i Trebinje – Mrkanj za projekt 'Proširenje Caritasova doma za stare osobe s hospicijem u Čapljini'.

Za projekte iz kulture po 50.000,00 KM izdojeno je za obnovu Franjevačke knjižnice Mostar, 'Obnova rijetke knjige Rara u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu', nabavku opreme za Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, te za Lutkarsko kazalište Mostar 'Dječji osmjeh' provođenje mjera energetske učinkovitosti. Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar za projekt 'Rekonstrukcije interijera knjižnice' pripalo je također 50.000,00 KM dok je Matica hrvatska Mostar za Međunarodnu kulturnu manifestaciju Mostarsko proljeće dobila 25.000,00 KM.

Mostarskom Sveučilištu pripalo je po 62.500,00 KM za opremanje laboratorija za analizu eteričnog ulja smilja na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu i nabavu opreme za osnivanje studija Dentalne medicine na hrvatskom jeziku dok je za projekt 'Studenti za HNK Mostar, HNK Mostar za studente' izdvojeno oko 50.000,00 KM.

Uz navedene Vlada RH izdvojila je i oko 65.000,00 KM za projekt 'Svi zajedno do prvog branja' koji će realizirati Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB te 50.000,00 KM za 'Centar za žrtve obiteljskog nasilja' Školskih sestara franjevki Krista Kralja.

Podsjećamo, sveukupno će u 2016. biti financirano 65 programa i projekata a kao temeljni kriterij za odabir bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close