Bijelo Polje

Mostar: Konferencija za mlade ''Izazov biti i o(p)stati na svome''

Kultura / Flash | 04. 02. 2016. u 16:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga nacionalna konferencija za mlade pod nazivom ''Izazov biti i o(p)stati na svome'' održati će se od 5. do 7. veljače u Bijelom Polju kod Mostara u samostanu školskih sestara Franjevki.

''Da su mladi Bosne i Hercegovine bez nade u bolju budućnost, bez posla i novca prisiljeni trbuhom za kruhom napustiti našu zemlju i svoju „sreću“ tražiti negdje drugdje pokazuju brojni zabrinjavajući statistički podaci. Od 1995. godine pa do danas Bosnu i Hercegovinu je napustilo najmanje 150 000 mladih koji su se odselili u Njemačku, Švedsku, Austriju ili neku drugu razvijenu zemlju i odlučili svoju sreću potražili tamo.

Posljednja istraživanja u Bosni i Hercegovini pokazuju kako je stopa nezaposlenosti preko 67%, dok četiri od pet mladih ljudi želi napustiti našu zemlju zbog nemogućnosti pronalaska posla ali i problema s kojima se svakodnevno susreću u obrazovnom sustavu. Podaci jasno pokazuju da su mladi iz ruralnih sredina spremniji napustiti svoju zemlju, odnosno da je 9% njih poduzelo već konkretne korake za odlazak iz zemlje, dok njih 37% bi otišlo u inostranstvo zauvijek kada bi im se za takvim ukazala prilika'', priopćili su organizatori konferencije.

Da je stanje alarmantno jasno pokazuju gore navedeni podaci zbog kojih Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih ''Ivan Pavao II.'' organizira II. Nacionalnu konferenciju o pastoralu mladih u Bosni i Hercegovini na kojoj želi razgovarati s mladima o problemima s kojima se svakodnevno susreću, te programu i ponudi koji Katolička crkva u radu s mladima može ponuditi.

Kreirajući kvalitetne programe, Crkva u Bosni i Hercegovini želi ohrabriti mlade da ostanu u svojoj zemlji ali im pružiti i podršku u donošenju važnih odluka koje se tiču njihovog opstanka boreći za se za svoje mjesto pod ''ovim nebom'' te i nadahnuti da s novim žarom vole Bosnu i Hercegovinu i svojim radom, zalaganjem doprinesu budućnosti Katoličke crkve, hrvatskog naroda i bosanskohercegovačkog društva, poručuju organizatori ove konferencije.

Kopirati
Drag cursor here to close