Welcome to Sarajevo

Mostar: Izložba o teatrima u ratu prvi put izvan Sarajeva

Kultura / Flash | 15. 08. 2016. u 21:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je prvi grad izvan Sarajeva koji je ugostio izložbu pod nazivom 'Welcome to Sarajevo - sarajevski teatri pod opsadom' koja je izložena u Centru za kulturu.

Izložba je upriličena u okviru festivala 'Mostarsko ljeto', a njena autorica je Amina Abdičević. Partner na ovom projektu je Narodno pozorište Mostar.

Na ovoj izložbi posjetitelji imaju priliku da se kroz scenske fotografije, novinske članke i kritike kao i ostale arhivske dokumente, upoznaju sa umjetničkim djelovanjem teatarskih ustanova u gradu Sarajevu u periodu 1992. - 1995. Sve to prikazano je na 15 velikih ploča, dimenzija 2 X 1,4 metara.

"Ponosni smo što će izložbu, pored sarajevske publike, imati priliku po prvi put pogledati i građani Mostara", kazala je autorica izložbe.

Pored Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Fonda memorijala, koji su nositelji projekta izložbene postavke 'Welcome to Sarajevo 1992. - 1995. - sarajevski teatri pod opsadom', ostali suradnici su Historijski muzej BiH, Internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevski ratni teatar SARTR, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih Sarajevo i Narodno pozorište Sarajevo.

Posjetitelji ovu izložbu u Centru za kulturu mogu pogledati besplatno svakim danom do 18. kolovoza.

Sljedeća izložba je 23.8., također u Centru za kulturu, gdje Udruženje umjetnika iz Mostara predstavlja izložbu umjetnika Grada Mostara. Zatim slijedi izložba lokalnih umjetnika 'Vegetative People', koja će 26.8. biti otvorena u OKC 'Abrašević', gdje će istog dana koncert održati grupa 'Dva i po čo'eka'. Ovogodišnje 'Mostarsko ljeto' završava u srijedu, 31.8. u Narodnom pozorištu Mostar, izvedbom predstave 'Derviš i smrt' u režiji Erola Kadića i produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close