Treći po redu

Mostar domaćin dvodnevnog Šantićevog festivala djece pjesnika

Kultura / Flash | 29. 01. 2016. u 08:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom godišnjice smrti Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo 'Prosvjeta' Mostar organizira treći internacionalni Šantićev festival djece pjesnika koji se održava u Mostaru. Kroz niz programa, u festivalu sudjeluju djeca pjesnici iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, te Bosne i Hercegovine.

Na festival je pristiglo 860 radova iz svih država bivše Jugoslavije. Stručni žiri u sastavu Alma Fazil Obad, Božidar Kijac i Miljenko Buhač odabrao je petnaest finalista koji će boraviti u Mostaru od 01.02. do 03.02.2015.

To su: Zvezdana Gojković iz Podgorice, Lav Lukić iz Beograda, Una Patafta iz Zagreba, Petar Lučić iz Živinica, Sara Atanasoska iz Prilepa, Hana Trtovac iz Novog Pazara, Marija Pejčić iz Nevesinja, Alaž Bandalo Magrič iz Velenja, Dragan Pehar iz Kotora te Karla Topić, Anastasija Beška Đokić, Adna Hadžihasanović, Ema Čorbadžić, Mirza Nuspahić i Iris Dugalić iz Mostara.

Program festivala:
Ponedjeljak, 01.02.
16 sati Ćorovića kuća - Školski sat o životu Alekse Šantića;
17 sati Razgovor finalista sa članovima žirija;
19 sati OKC Abrašević - Veče poezije;
20 sati Zabavni program uz Rock školu i druženje.

Utorak, 02.02.
10 sati Posjeta muzeju Hercegovine;
11 sati Polaganje cvijeća na mauzolej Osmana Đikića;
11:30 sati Polaganje cvijeća na grob Alekse Šantića i Svetozara Čorovića; Polaganje pjesama na grob Alekse Šantića (djeca pjesnici čitaju pjesme, a potom ih zajedno s ružom stavljaju na grob pjesnika);
12 sati Polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću i recital djece pjesnika u Parku Alekse Šantića;
13 sati Posjeta osnovnoj školi 'Mujaga Komadina';
19 sati Centar za kulturu - Finalna večer festivala, dodjela nagrada i zabavni program.

Festival su podržali: BH Telecom, Grad Mostar, Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i kulture HNŽ, potpredsjednik FBiH, Turistička zajednica HNŽ, Konzulat republike Turske, obitelj Salahović, Agencija Conto, Narodna biblioteka Mostar, Crveni križ Mostar, Muzički centar 'Pavarotti', OKC 'Abrašević', Centar za kulturu, Muzej Hercegovine. Medijski pokrovitelj je Magazin 'Vedrina'.

Kopirati
Drag cursor here to close