Neobično

Mostar dobio neobičan spomenik

Kultura / Flash | 21. 06. 2016. u 12:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarsko naselje Rudnik krasi novi spomenik, a njegovi tvorci kažu kako se on može otkriti ako se ''kojim slučajem zaluta između kuća''.

''Ovog puta ne radi se o nekom novouglavljenom vjerskom ili vojnom simbolu, već o posve drukčijem kreativnom ostvarenju. Ono što je do nedavno bila samo još jedna neugledna trafostanica, sada je maštovit i već svima u naselju drag spomenik'', navode tvorci u pismu i dodaju kako je spomenik osmislila i izradila ''grupa spontano okupljenih mladih i djece koji su svom gradu odlučili pokloniti nešto što će svi građani podjednako cijeniti''.

Spomenik je posvećen rudarima i Rudniku čija se prošlost, kako tvrde građani, u javnom prostoru sustavno ignorira već godinama, iako je ona dugo vremena zapravo bila jedna od najbitnijih identitetskih karakteristika grada.

''U kreiranju spomenika sudjelovalo je 20-ak omladinaca i djece koji su svoje djelo osmislili u vidu popularnih regala naših domova iz 80-ih godina prošlog stoljeća. U šarenilu živahnih boja prepoznat ćete police s brojnim knjigama, vaze, figurice, sat, televizor, “miljee” i ostale rekvizite tipične za dnevne boravke tog vremena. Dok pojedini predmeti poput rudarske kacige i zastave direktno upućuju na prošlost i život rudara, mnoge knjige referiraju i odaju počast brojnim aktivistima/cama i teoretičarima/kama koji su se borili za bolji položaj radnika diljem svijeta. Tako ćemo pored mnoštva knjiga koje su se mogle naći u našim kućama tih godina zamijetiti i autore poput Michela Foucaulta, Roberta Ovena i Rose Luxemburg. Uz ove edukativne informacije, mladi su najmlađim stanovnicima Rudnika omogućili i prostor na spomeniku gdje oni mogu pridodati svoje crteže i naslove knjiga u regalu, čineći ovaj prostor otvorenim ne samo za prošle nego i za generacije koje ce tek doći'', navode građani u pismu portalu Bljesak.info.

Kreatori ovog jedinstvenog rada kažu da pored toga što njime Rudniku i mostarskim rudarima žele vratiti dignitet, ovom akcijom žele potaknuti i druge građane da s malo mašte na slične načine kreiraju druge alternativne verzije naših zajedničkih prošlosti grada.

''Oficijalni i državno nametnuti spomenici i komemoracije nisu sve opcije koje postoje kada razmišljamo o okupiranju javnog prostora. Vrijeme je dakako došlo da se čuju i druge verzije povijesti, koje, kao i ovaj spomenik, za sljedeće naraštaje otkrivaju ipak malo kompleksnije predodzbe naših isprepletenih drustveno političkih odnosa'', navode građani u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close