Centar za kulturu

Mostar: Djeca izložbom pokazala kulturno blago BiH i regije

Kultura / Flash | 21. 12. 2015. u 19:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba pod nazivom "Kulturno blago orijenta" na kojoj je prikazano 48 dječjih radova na temu građevinskih znamenitosti iz osmanskog razdoblja s područja BiH, susjednih zemalja i Turske upriličena je večeras u Centru za kulturu u Mostaru.

Na izložbi su prikazani radovi – crteži i makete, 30 'mladih umjetnika' uzrasta od 6 do 13 godina iz Jablanice, kazao je u izjavi za medije direktor Yunus Emre Enstitüsü – Turskog kulturnog centra Mostar Yunus Dilber, dodavši kako su djeca slikala, crtala i pravila makete bh. i turskih kuća, mostova, kula i drugih građevina.

Po njegovim riječima, djeca su se na ovaj način mogla upoznati sa svojom prošlošću i kulturom, te s kulturno-umjetničkim nasljeđem iz osmanskog razdoblja.

Za izložbu, koju su pripremili korisnici, volonteri i osoblje Dnevnog centra za djecu i mlade Jablanica u partnerstvu s Yunus Emre Enstitüsü - Turskim kulturnim centrom Mostar, djeca su se pripremala tri mjeseca.

Izložba je ranije bila prikazana u Jablanici, a svi zainteresirani izložbu u Mostaru mogu posjetiti do 24. prosinca ove godine u Centru za kulturu. Inače, djeca su prije večerašnjeg svečanog otvaranja izložbe posjetila Blagaj i Počitelj.

Koordinator projekta Emir Balavac je s ponosom naglasio kako je kroz tri mjeseca rada nastala zbirka od 48 radova i šest maketa, čime se ponosi on, ali i svaki sudionik radionice.

"Ovo su uglavnom radovi iz osmanskog carstva u BiH i zemljama u okruženju. Obzirom da su to radila djeca iz osnovnih škola, pokazali su zaista mnogo više znanja nego što smo mogli očekivati", kazao je Balavac.

Više od očekivanog, dobili su i sami sudionici, pa je tako volonterka Emina Begić priznala da je njoj ova radionica otvorila pogled na život i pomogla u osobnoj orijentaciji za budućnost.

"Napravila sam dva rada. Jedan je stara bosanska kuća, a drugi je plava džamija u sutonu. Stvaranje tih djela meni je donijelo samopouzdanje više nego sam mogla sanjati. Do sada sam bila nesigurna u svoje sposobnosti slikanja, a sada definitivno vidim da i ja to mogu, a to mi je pomoglo da odlučim na jesen upisati Građevinski fakultet u Mostaru", kazala je Begić.

Za nove ideje i nova saznanja svi sudionici izložbe bili su danas u posjeti staroj gradskoj jezgri Mostara, ali su obišli i znamenitosti Blagaja i Počitelja gdje su se ponovno vodili razgovori o povijesti i kulturno-povijesnom nasljeđu toga kraja. Izložba je prodajnog karaktera po simboličnim cijenama i sav prihod od izložbe namijenjen je nabavci novog materijala za nove radionice i potencijalne izložbe mladih umjetnika i onih koji to žele postati.

Kopirati
Drag cursor here to close