Edukacija mladih

Moja BiH, Moje nasljeđe - 20.000 $ za edukaciju o naslijeđu

Kultura / Flash | 10. 04. 2017. u 09:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edukativni program Moja BiH, moje nasljeđe koji Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine provodi od 2006. godine podržan je prvi put programom Democracy Commission Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti programa su podržane iznosom od 20.000 $, a njihova provedba je planirana u 2017. godini. Cilj edukativnog programa koji podrazumijeva podizanje svijesti o zaštiti nasljeđa, njegovoj slojevitost i značaju bit će proveden kroz interaktivna predavanja, natjecanje i kamp Moja BiH, moje nasljeđe. Projekt se provodi u jedanaest bosanskohercegovačkih osnovnih škola s područja Prozora, Drvara, Brčkog, Zenice i Tuzle.

Stručnjaci Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika su u ožujku 2017. godine posjetili ‘‘Drugu” i ‘‘Treću osnovnu školu” iz Brčkog, osnovnu školu ‘‘Sveti Franjo’‘, ‘‘Mejdan’‘ i ‘‘Bukinje’‘ iz Tuzle, zeničke osnovne škole ‘‘Ćamil Sijarić’‘ i ‘‘Meša Selimović’‘, te osnovne škole ‘‘Marko Marulić”, ‘‘Šćipe”, ‘‘Alija Isaković” iz Prozora i osnovnu školu ‘‘Drvar” iz Drvara. Ovom prilikom održali su predavanja na temu ‘‘Moja BiH, moje nasljeđe’‘.

U okviru predavanja skrenuli su pozornost polaznika na nacionalne spomenike njihovog kraja s motom razumjeti i očuvati nasljeđe i različitosti nasljeđa je jedan od osnovnih zadataka i obveza svih ljudi. Predavanjima i diskusijama je prisustvovalo oko sedamsto učenika i nastavnika. Ovi susreti bili su prilika za poziv na natječaj za prijavu likovnih, literarnih, maketarskih radova, fotografija i videa na temu Moja BiH, moje nasljeđe koji ostaje otvoren do 31. travnja 2017. godine.

Novitet među aktivnostima projekta je kamp 'Moja BiH, moje nasljeđe' koji će se održati, 8., 9. i 10. svibnja u Sarajevu. Na kampu će sudjelovati sedamdesetsedam učenika i nastavnika iz gradova koji su obuhvaćeni ovogodišnjim ciklusom projekta. Kroz aktivnosti kampa polaznici će imati priliku posjetiti znamenitosti Sarajeva, neke od najznačajnijih nekropola sa stećcima nadomak grada, Nacionalnu galeriju BiH i učiti kroz radionice i igru u organizaciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Kamp će biti zatvoren svečanošću u izložbenim prostorima Zemaljskog muzeja uz prigodni kulturno-umjetnički program i izložbu nagrađenih radova. Ovom prilikom najuspješnijim takmičarima bit će dodijeljene vrijedne nagrade.

Polazeći od zaključaka UNESCO-ve Konvencije o zaštiti kulturne i prirodne baštine (Paris, 1972.) u kojima se naglašava da je nasljeđe pojedine zemlje nasljeđe cijeloga svijeta, te da njezino uništavanje predstavlja uništavanje nasljeđa cijeloga svijeta formirana je polazna osnova za edukacijski program ‘‘Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe’‘.

Edukacijski program Komisije / Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika je program koji je usmjeren na stjecanje osnovnih znanja o kulturnome nasljeđu i njegovoj zaštiti. Osnovni cilj ovoga programa je podizanje svijesti mladih o vrijednosti i očuvanju kulturnoga nasljeđa.

Kroz program dijete stječe i usavršava opća i specifična znanja o kulturnome nasljeđu, s fokusom na bosanskohercegovačko nasljeđe (stare gradove, arhitekturu, umjetnička djela, zanate, usmena predanja i dr.). Zadatak je da se na kreativan i inovativan način približe apstraktne i teže razumljive informacije iz oblasti kulturnoga nasljeđa. Rad sa skupinama od 10 do 15 polaznika (formiranih iz različitih škola određenog grada i njegove okoline) odvijat će se kontinuirano i sistematično, uz mnoštvo različitih materijala kojima se animira dječja aktivnost. Program treba osigurati da se kod polaznika nakon završene edukacije mogu uočiti sljedeće vrijednosti i osobine: razumijevanje, dijalog, tolerancija, humanost, uvažavanje drugih mišljenja, demokratičnost itd.

Kopirati
Drag cursor here to close