Trebinje

Mlinica iz Hercegovine na Listi ugroženih spomenika

Kultura / Flash | 18. 12. 2015. u 13:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Listu ugroženih spomenika, za koje je neophodno izvršiti hitne mjere zaštite da bi se spriječilo njihovo potpuno uništenje uvršten je povijesni spomenik – Mlinica u selu Budoši kod Trebinja.

To je nakon sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika potvrdila predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo navodeći da se inzistira na osiguranju financijskih i tehničkih uvjeta za što hitnije intervencije na ovom dobru jer je došlo do urušavanja krova i destrukcije zidova ovog izuzetno vrijednog svjedočanstva o narodnoj arhitekturi BiH.

Također, Komisija je donijela odluku kojom se povijesni spomenik - Spomen- kosturnica u Trnovu briše s privremene liste nacionalnih spomenika, jer je skulptura koja je dominantni element spomenika i nositelj njegove umjetničke i oblikovane vrijednosti nestala nakon 1995. godine otkada je njena lokacija nepoznata.

''U vezi s proglašenjem groblja harema Stare džamije na Svatovskoj glavici u Lastvi kod Trebinja Komisija je odlučila da nacionalnim spomenikom proglasi samo groblje jer je džamija, uz koju se groblje nalazi, novi objekt podignut na mjestu starijeg objekta mimo konzervatorskih principa'', rekla je nakon sjednice predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo.

Iz tih razloga džamija, koja čak ima i novo ime – džamija Ademira Jerkovića ne uživa status nacionalnog spomenika.

Komisija je podržala zahtjev Federalnog ministarstva prostornog uređenja da se osposobi veslačka staza na Velikom plivskom jezeru u Jajcu.

''S obzirom na tu sportsku funkciju podržali smo ovaj prijedlog uz napomenu da novoizgrađeni objekti moraju biti prilagođeni terenu i krajoliku'', kazala je Ševo.

Komisija je dala negativno mišljenje o izgradnji tehnološkog objekta na potezu od Bembaše do Kozije ćuprije u zoni zaštite Prirodno graditeljske cjeline - Isa-begove zavije u Sarajevu, gdje je inače zabranjeno građenje.

To je predložilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kojem je Komisija predložila da se održi sastanak nadležnih institucija s investitorima da bi se prikupile detaljnije informacije o planiranoj gradnji te sugerirala druga lokacija.

Na sjednici je podržan predloženi prednacrt zakona o proglašenju ”Zaštićenog pejzaža Bentbaša” uz uvjet da mjere zaštite budu usklađene s mjerama zaštite koje se odnose na Prirodno-graditeljsku cjelinu Isa-begove zavije.

Imajući u vidu da su općinsko odjeli za prostorno uređenje i katastar Komisiji dostavili nove ažurirane katastarske podatke, po kojima se vidi da je u nekim slučajevima došlo do cijepanja parcela, a u drugim se radi o novom premjeru, Komisija je donijela izmjene i dopune prethodno proglašenih dobara.

''Ti novi podaci pomažu da se veoma precizno i konkretno unese tzv. teret na te parcele, čime se omogućava provođenje mjera zaštite'', rekla je Ševo.

Na sjednici je zaključeno da se džamija Bidorija ili kako se ranije zvala džamija srednjeg džemata s haremom na Uni ne može proglasiti nacionalnim spomenikom, s obzirom na to da je na mjestu stare džamije koja je imala drvenu munaru sagrađena potpuno nova, bez poštovanja principa konzervacije i rehabilitacije, s potpuno drugačijom betonskom munarom koja se nalazi pored objekta.

Komisija je zaključila da projekt rekonstrukcije Šarene džamije s haremom u Tuzli nije u skladu s mjerama zaštite jer podrazumijeva uklanjanje vrijednih originalnih dijelova džamije.

Kopirati
Drag cursor here to close