USAID

Mirovna karavana prolazi kroz BiH

Kultura / Flash | 19. 08. 2016. u 12:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sanskom Mostu će od 19. do 31. kolovoza biti održan Mirovni kamp za mlade, te započeti Mirovna karavana, koji će potom posjetiti i nekoliko gradova u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Te aktivnosti organizira Centar za izgradnju mira CIM iz Sanskog Mosta, u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Mirovni kamp održava se od 19. do 26. kolovoza, a bit će fokusiran na sticanje znanja o procesima pomirenja i izgradnji mira. Mirovna karavana traje od 27. do 31. kolovoza, a za cilj ima mlade ljude informirati o gradovima u BiH uključujući, između ostalih, Sanski Most, Glamoč, Sarajevo, Mostar, Srebrenicu, Miliće i Doboj te ih potaknuti na izgradnju mira i sudjelovanje u mirovnim procesima.

Kampu će prisustvovati više od 30 mladih iz različitih dijelova BiH. Radionice u kampu i panel diskusije tijekom karavana vodit će Vahidin Omanović i Mevludin Rahmanović, mirovni aktivisti iz Centra za izgradnju mira.

‘’Najbolji način da se razbiju predrasude jeste da se susretnu ti 'drugi', koje poznajemo samo putem medija. Iz našeg trogodišnjeg iskustva, sve predrasude i stereotipi padaju u vodu prvi dan nakon što se mladi ljudi upoznaju. Upravo zbog toga je bitno da organiziramo ovakve i slične događaje’’, je iz PRO-Budućnosti.

PRO-Budućnost je četvorogodišnji projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a temelji se na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close