priznanja

Miro Gavran nominiran za Andersenovu nagradu 2016.

Kultura / Flash | 12. 01. 2016. u 14:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najprevođeniji hrvatski književnik Miro Gavran, dobitnik brojnih nagrada, nominiran za Andersenovu nagradu 2016., predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare u Hrvatskom centru za dječju knjigu u Zagrebu.

Djela Mire Gavrana prevedena su na 38 jezika i dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, podsjetila je članica Nacionalnoga odbora za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba Diana Zalar.

Po Gavranovim dramama i komedijama, dodala je, nastalo je više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta, a te je predstave vidjelo više od tri milijuna ljudi, rekla je Zalar. Podsjetila je i na to da mu je posvećen i kazališni festival Gavranfest na kojemu se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim djelima. Festival se od 2003. održava u Slovačkoj, a od 2013. i u Poljskoj.

Velik dio Gavranova opusa zauzimaju knjige za djecu i mladež u kojima autor govori jezikom koji čitatelja stavlja u jednakopravnu poziciju prema piscu, istaknula je Zalar. Ocijenila je kako u njegovim djelima u prvi plan dolaze iskrenost i otvorenost te jednostavnost u obraćanju mladima.

Naglasila je kako Gavran progovara o mnoštvu prijepornih tema kao što su ljudska seksualnost, bračna nevjera, siromaštvo, alkoholizam, bolest i smrt.

''Bez obzira na ozbiljnost, a ponekad i tragičnost tih tema, Gavran uvijek piše s temeljnom optimističnom pozicijom'', rekla je dodavši kako kod njega vedra misao i ljudska hrabrost uvijek imaju posljednju riječ. Ocijenila je kako knjige Mire Gavrana za djecu i mladež na humorističan način govore o mnoštvu egzistencijalnih tema te dodala kako pitanje rata i ratovanja ima posebno mjesto u prozi.

''Stav koji pisac nepokolebivo brani uvijek je na tragu odgovornosti za vlastite postupke kao i uvida u njihove posljedice'', rekla je dodavši kako posljedice nikad nisu takve da bi trebalo izgubiti hrabrost ili nadu. Smatra da Gavran u cjelovitu opusu ostaje pristupačan običnom čovjeku i njegovim shvaćanjima, stremljenjima prema sreći i promišljanju životnih nedaća. Gavran je napomenuo kako voli pisati za djecu i mladež jer im na taj način, kroz priču, želi prenijeti doživljaj i emocije.

Od 1996. do danas hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu bili su pisci Ivan Kušan, Luko Paljetak, Zvonimir Balog, Sunčana Škrinjarić, Višnja Stahuljak, Joža Horvat i Miro Gavran te ilustratori Ivica Antolčić, Ivan Vitez, Vjekoslav Vojo Radoičić, Cvijeta Job i Svjetlan Junaković . U veljači 2016. bit će objavljena imena pet finalista nagrade, a dobitnik će biti poznat početkom travnja na Sajmu dječje knjige u Bologni, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close