Druga nagrada

Milijuni djece nagradili Malalu: Dobila nagradu Djeca svijeta

Kultura / Flash | 28. 10. 2014. u 16:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malala Yusafzai, aktivistica za ljudska prava djeteta i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir dobila je u utorak nagradu Djeca svijeta, odlikovanje koje su dodijelila djeca iz 110 zemalja.

''Milijuni djece su glasovali da bi nagradili Malalu i dali joj nagradu Djeca svijeta'', navela je istoimena organizacija u priopćenju za medije.

''Niko nikada nije dobio Nobelovu nagradu za mir i nagradu Djeca svijeta'', koju mediji često nazivaju Dječja Nobelova nagrada'', iste godine.

Nelson Mandela je jedina osoba koja je dobila ove dvije nagrade, ali u razmaku od dvanaest godina - objasnila je ona.

Nagrada Djeca svijeta je osnovana 2000. godine. To je godišnja obuka za djecu iz cijelog svijeta za vrijeme koje ona prate edukativni program koji ih obučava o njihovim pravima.

Program se završava globalnim glasanjem u tijeku kojeg sudionici biraju pobjednika.

Osim Malale (iz Pakistana), John Wood (Sjedinjene Američke Države) i Indira Ranamagar (Nepal) su dobili nagrade.

Sedamnaestogodišnja djevojčica će primiti nagradu u Mariefredu, južno od Stockholma, kao i nagradu od 100.000 dolara da nastavi svoj rad.

Malala je postala međunarodni simbol otpora talibanskim nastojanjima da ženama uskrate obrazovanje i druga prava, nakon što su talibani na nju pokušali izvršiti atentat u listopadu 2012.

Malali Jusafzai tek je 17 godina, a u svijetu je poznata kao prvakinja u obrani prava žena na školovanje. Imala je samo 15 godina kada je hrabro istupila protiv talibana koji brane ženama pristup obrazovanju. Nakon talibanskog pokušaja ubojstva i operacije kojom joj je spašen život Malala nije posustala.

“Teroristi su misli da će promijeniti naše ciljeve i zaustaviti naše ambicije no ništa se nije promijenilo u mojem životu osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rođene su snaga, moć i hrabrost”, poručila je lani u govoru u Ujedinjenim narodima.

“Čak i ne mrzim talibana koji je pucao u mene. Čak i da držim oružje u ruci i da je on ispred mene ne bih pucala u njega”, rekla je u govoru nevjerojatno zrelom za njezinu dob.

Kopirati
Drag cursor here to close