Vlada Francuske

Milijun eura za kulturu

Kultura / Flash | 20. 10. 2016. u 11:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući donaciji Vlade Francuske od milijun eura obnovljeno je više, u poplavi 2014. godine oštećenih institucija kulture na području Maglaja, Bosanskog Šamca i Doboja. U obnovu kino-sale u Maglaju iz ovih sredstava je izdvojeno 300.000 eura. Projekt je implementirao UNESCO.

Paralelno sa obnovom stambenih, gospodarskih i javnih objekata, zahvaljujući pomoći Vlade Francuske tekla je i obnova objekata kulture. Putem UNESCO-a, sa milijun eura financirana je obnova nekoliko institucija kulture u poplavljenim područjima.

''Francuska je željela sudjelovati konkretno u programu obnove i mi smo odabrali da obnovimo kulturne institucije“, kazala je Claire Bodonyi, veleposlanica Francuske u BiH.

''Mi smo učinili sve da se obnove institucije kulture kao u Maglaju, tako u Doboju i u Šamcu da bi jednostavno dali šansu ljudima da uživaju u nečemu što im je nedostajalo posljednjih godina“, rekao je Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH.

Sa trećinom doniranih sredstava obnovljena je i, u poplavi oštećena kino-sala u Maglaju.
''Vrijednost ovog projekta je preko 300.000 eura. Znači zaista jedan grandiozan projekt“, kaže Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.

''Nije to samo kino-sala. To je sala u kojoj se održavaju svi kulturni sadržaji u ovom gradu. I to je Meka kulture. I ja sam posebno sretna zato što je Maglaj zaslužio ovu salu jer u ovom gradu kultura živi i traje desetljećima“, tvrdi Rašida Muhić, direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“, Maglaj.

Uz obnovu ovih objekata Francuska će, putem veleposlanstva u našoj zemlji, nastaviti suradnju sa institucijama kulture što podrazumijeva i studijska putovanja u zemlju, kolijevku demokracije i kulturno središte Europe, prenosi Federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close