Najmlađi filmoljupci

MFF Fora i MFF School – Iz malena se film oštri

Kultura / Flash | 16. 08. 2017. u 06:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 MFF Fora, najmlađi program Mediteran film festivala program za najmlađe filmoljupce, ove godine nudi projekcije filmova ''Vrapčić Richard'' te ''Uzbuna na Zelenom vrhu''.

''Vrapčić Richard'' je film redatelja Tobyja Genkela i Rezae Memaria a govori o vrapčiću kojeg su od rođenja odgajale rode i koji kreće u potragu za saznanjem tko je on ustvari.

''Uzbuna na Zelenom vrhu'' još je jedna priča o dječjem junaku Koku. Ovoga put likovi iz pera Ivana Kušana na ljetnom se raspustu susreću s misterioznim pljačkama pa će Koko i njegovi prijatelji preuzeti ulogu detektiva.

Pored planiranih projekcija za najmlađe, u tijeku su radionice MFF Schoola koje bi do otvaranja MFF-a trebale snimiti dva kratka igrana filma.

Na natječaj je pristiglo 13 zanimljivih scenarija od kojih su, nakon prezentacije, odabrana dva radnih naslova ''Potraga'' i ''The Grey Are''.

Scenariji su trenutno u fazi razrade i pretprodukcije. Filmski set se 17. kolovoza seli na prostor Parka prirode Blidinje gdje će završiti snimanje, a po povratku u Široki Brijeg radit će se na montaži i postprodukciji. Glumce i filmsku ekipu čini 50-ak srednjoškolaca iz Amerike (12) i Hercegovine od koji su neki prvi put na radionici ali su uspješno završili tečajeve za početnike.

Šest predavača koji dolaze iz Američkog filmskog kampa za mlade Outside The Lens (San Diego), Filmske produkcije Rough Cut Productions (Philadelphia) i YouTuba (Los Angeles) prenijeti će mladima filmsko znanje kroz MFF School radionice. Voditeljica radionica je Američka filmska redateljica Lucy Eagleson, a većina predavača je završila najprestižniji studij za film na sveučilištu u Californiji (University of Southern California).

Inače dosadašnji filmovi nastali na radionicama MFF-a odnijeli su prve nagrade na međunarodnim festivalima djece i mladeži u Karlovcu (Four River Film Festival - Grand Prix i Nagrada publike) i u Dubrovniku na Mediteranskom filmskom festivalu djece i mladeži (DUFF - prva nagrada za najbolji kratki igrani film). Filmovi nastali na radionicama prikazuju se na velikom broju festivala djece i mladeži. Ove radionice se odvijaju uz potproru Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koje ujedno daje podršku i festivalu. Filmovi koji budu realizirani ove godine bit će premijerno prikazani na otvaranju 18. Mediteran Film Festivala, koji će se održati od 23. do 26. kolovoza u Širokom Brijegu.

Kopirati
Drag cursor here to close