Međugorje: Svečanom svetom misom obilježen blagdan Cvjetnice

Kultura / Flash | 20. 03. 2016. u 14:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U katoličkim crkvama diljem svijeta danas se obilježava Cvjetna nedjelja - Cvjetnica, spomendan Isusova ulaska u Jeruzalem, koja ujedno označava i početak Velikoga tjedna - priprave za najveći krščanski blagdan Uskrs. Ovaj je dan svečanom koncelebriranom svetom misom u nazočnosti nekoliko tisuća vjernika obilježen i u poznatome Marijanskom svetištu Međugorju.

Svečanu svetu misu, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je međugorski svećenik fra Karlo Lovrić, a nadahnutu propovijed održao je magistar liturgijskih znanosti fra Vjekoslav Milićević, inače na službi u Rimu.

Slikovito uspoređujući dva današnja evanđelja, ono u svečanom Isusovu ulasku u Jeruzalem i ono koje se na današnjim misama pjeva, a govori o muci i smrti Isusovoj, fra Vjekoslav se zapitao kojoj kjategoriji ljudi mi pripadamo: jesmo li poput Jude koji je izdao Isusa; poput Petra koji ga je triput zatajio; poput svjetine koja je vikala da ga se razapne; poput Pilata koji ga je osudio na smrt, premda je tvrdio kako je nevin, ili poput Šimuna iz Cirineje koji mu je pomoggao nositi teški križ.

- Svatko od nas dijelom će se prepoznati među ovim ljudima i svatko od nas za sebe će odgovoriti na ovo pitanje. Ipak, ne budimo kao Juda koji nije našao hrabrosti za pokajanje, nego u očaju oduzeo sebi život, već nastojmo poput sv. Petra koji ga je tri puta zatajio tvrdeći kako ga ne pozna, a kada je pjetao zapjevao, sjetio se Isusovih riječi, gorko zaplakao, ali se pokajao i svoj život okončao mučeničkom smrću svjedočeći svoju vjeru i šireći Isusov nauk - naglasio je fra Vjekoslav.

Inače, ove nedjelje najbrojniji su bili hodočasnikci iz Republike Hrvatske, ali ih je dosta bilo i iz drugih zemalja. Prelijep sunčani dan pogodovao je tome da se na središnjoj svetoj misi okupi ovako veliki broj vjernika.

(FENA) Z.N.

Kopirati
Drag cursor here to close