Galerija Tau

''Medaljon'' Anite Martinac predstavljen pred čapljinskom publikom

Kultura / Flash | 18. 02. 2016. u 22:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prozni prvijenac pjesnikinje Anite Martinac, roman ''Medaljon'' predstavljen je u Galeriji ''Tau'' u Čapljini. Riječ je o prvom romanu o škriparima, a mnogobrojna publika u Čapljini sa oduševljenjem je dočekala predstavljanje ovog romana.

Radi se o vrlo uspjeloj povijesnoj drami o događajima u zapadnoj Hercegovini odmah nakon Drugog svjetskog rata, kada su se mnogi pripadnici hrvatskih postrojbi, iz straha da ne budu ubijeni, odmetnuli u brda, skrivajući se od progonitelja.

Radi se o tri usporedne priče i trojici aktera kojima su se sudbine i putovi preplitali i koji su svi tragično završili. Posljednji među njima bio je Ante Marić sa Goranaca, škripar koji je najdulje izdržao progone OZNE i UDBE, a ubijen je u mostarskom Sjevernom logoru, u rano ljeto 1952. godine, dakle sedmu godinu nakon svršetka rata!

Autorica je mnoge svjedoke i preostale članove obitelji ubijenih škripara uzaludno uvjeravala da slobodno mogu govoriti o svemu, da neće trpjeti nikakve represije, ali često je bilo uzalud.

O knjizi i njezinom značenju za razumijevanje tog mučnog vremena govorila je i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Milica Pehar, napominjući važnost novoga romana u popriličnoj literarnoj pustinji u kojoj se ova tematika već desetljećima nalazi, premda je javnost jako zainteresirana za nju.

Sama autorica izazvala je jake emocije osobno čitajući ulomke iz romana i prenoseći iskustvo koje je stekla obilazeći ovaj kraj dok je istraživala sudbine glavnih junaka. Na kraju se zahvalila svim dobrim ljudima koji su imali snage, strpljenja i volje svjedočiti o tom teškom vremenu te na iskazima obitelji koje su i same žrtve komunističkog režima.

Autorica je istaknula da je dovršetak ove knjige i ostvarenje njezinog velikog sna da izvadi nešto iz te tragične prošlosti i ostavi na znanje mladim naraštajima.

Anita Martinac članica je Društva književnika Herceg-Bosne i Matice Hrvatske, nagrađivana pjesnikinja i autorica pet zbirki poezije, roman Medaljon je njen prvi prozni prvijenac a već je i nagrađen i visoko rangirani na ljestvicama čitanosti, sudionica je Domovinskog rata, supruga i majka troje djece, živi i radi kao diplomirani pravnik u Mostaru.

U ime domaćina publiku, autoricu, predstavljače i goste pozdravio je fra Mile Vlašić, a u glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Travertin.

Kopirati
Drag cursor here to close