Mostar

MAT fest: Odvedi jedno dijete u kazalište

Kultura / Flash | 21. 03. 2017. u 07:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak navečee, na Svjetski dan teatra za mladu publiku u organizaciji Mostarskog teatra mladih i Centra za dramski odgoj, sedmu godinu zaredom, otvoren je MAT fest na Memorijalnoj sceni 2532 eMTeeM 1974.

Riječ je o festivalu koji promovira nove teatarske forme i pristupe umjetnosti kazališta te daje šansu alternativnom teatarskom organiziranju i istraživanju teatarske umjetnosti, piše Faktor. Otvaranje je upriličeno čitanjem poruke upućene u povodu Svjetskog dana teatra za mladu publiku, koju je uputio Francisco Hinojosa, pisac iz Meksika.

Poruku književnika iz Meksika pročitala je Edima Delalić, glumica Mostarskog teatra mladih, a poruku predsjednice Međunarodne udruge pozorišta za djecu i mlade ASSITEJ Yvette Hardie, pročitao je Alem Neziri, glumac eMTeeM – a. Program je vodio također glumac eMTeeM - a Ali Kamer Aksoj.

Izvedena je peta repriza interaktivne predstave Teatra u obrazovanju "Hoću letjeti" u kojoj igraju Šejma Delalić, Ajla Hodžić, Iman Dilberović, Faris Količić, Miran Bečević i Adis Sandžaktar.
Kao prvog tako će i posljednjeg dana biti čitane poruke upućene kako publici, tako i samim stvaraocima, što ovaj festival čini i festivalom publike.Upravo zato publika će birati laureate festivala i nagrade Zlatni, Srebrni i Brončani šipak dodijeliti po svom izboru.

Posljednjeg dana festivala, 27. ožujka, će biti izveden tekst Ljubice Ostojić "Čelična Lady" kojim dugogodišnja glumica Narodnog pozorišta u Mostaru Hadžija Hadžibajramović obilježava 50 godina umjetničkog rada.

U okviru Mat festa, koji će trajati osam dana, bit će izvedeno osam predstava od čega tri premijere, te svečanost u povodu 20 godina postojanja Centra za dramski odgoj.

Kopirati
Drag cursor here to close