Almir Bašović

Maske dramskog subjekta - Drama najavljuje ono što mi danas živimo

Kultura / Flash | 10. 05. 2016. u 20:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige Almira Bašovića "Maske dramskog subjekta" upriličena je večeras u Spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru.

U knjizi Maske dramskog subjekta, Bašović se bavi odnosom govorećeg subjekta i autora na primjeru drame s kraja XIX. i početka XX. stoljeća. Analizirajući drame Shawa, Wildea, Sćnitzlera, Čehova i Krleže, Bašović pokazuje da drama prva registrira promjenu u doživljaju čovjeka te da raspad klasičnog dramskog lika najavljuje razna deterministička učenja unutar kojih čovjeka presudno određuju ideološki koncepti, ekonomski odnosi, seksualni poriv...

Uz autora, na promociji su govorili Dijana Hadžizukić, Tina Laco i Goran Karanović.

"Izabrao sam autore koji se međusobno jako razlikuju, da bi pokazao koliko su ograničenja na koja su oni nailazili zapravo slična te pokušao pokazati, kako upravo ta drama, šapatom najavljuje ono što mi danas živimo'', kazao je Bašović.

Dodao je kako su to nekakva mišljenja o čovjeku kao biću koje nije slobodno, koje je određeno raznim aspektima od ekonomije, ideoloških razloga, seksualnih poriva i sli.

Inače, Almir Bašović, rođen 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje na Odsjeku za komparativnu književnost. Sudjelovao je na dvadesetak međunarodnih simpozija i kongresa, objavio je tridesetak stručnih članaka i teorijskih eseja, a zajedno sa Savom Anđelkovićem priredio je zbornik Drama i vrijeme (Dobra knjiga, Sarajevo, 2010). Radio je kao dramaturg na više predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Autor je drama Priviđenja iz srebrenog vijeka (praizvedba: Narodno pozorište Sarajevo, 2003) i RE: Pinočhio (praizvedba na albanskom jeziku: CTC Skopje, 2006, mikrodrame Druga Europa (prezentirana u okviru Bijenala europskih dramskih pisaca u Bonnu, 2002) i dramskog monologa Lica (praizvedba na njemačkom jeziku, u okviru predstave Balkan Requiem, Hundsturm – Volkstheater, Beč, 2014).

Autor je knjige Čehov i prostor (Sterijino pozorje, Novi Sad, 2008; slovensko izdanje: Knjižnica MGL, Ljubljana, 2013). U Parizu je objavljena knjiga njegovih drama na francuskom jeziku (Theatrum noctuaubundi, 2008), a drame su mu prevođene i na albanski, makedonski, češki, njemački te talijanski jezik.

Na Festivalu bh. drame u Zenici, 2004. godine, drama Priviđenja iz srebrenog vijeka dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a u izboru Europske teatarske konvencije (ETC) uvrštena je među 120 najboljih suvremenih europskih komada. Član je Društva pisaca BiH i uređuje književni časopis Život.

Knjiga je dostupna u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close