Široki Brijeg

Manifestacija 'Na temeljima bazilike naše' u Mokrom

Kultura / Flash | 16. 07. 2019. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija "Na temeljima bazilike naše" održat će se u nedjelju, 21. srpnja, u Mokrom kod Širokog Brijega, a počet će misnim slavljem na ostacima starokršćanske bazilike. 

Nakon mise predviđen je i prigodan kulturno-zabavni program u kojem će nastupati kulturno-umjetnička društva iz Mostara, Kiseljaka, Usore, Novog Travnika, Ljubuškog i Širokog Brijega, a sve posjetitelje će zabavljati tamburaški sastav Zlatne žice, priopćeno je iz Kulturno-umjetničkog društva Mokro. 

Bazilika u Mokrom, prije provedenih najnovijih revizijskih istraživanja, široj javnosti bila je poznata po izvješću istraživača objavljenom tri godine nakon završetka prvih istraživanja 1958. godine, a samo uskom krugu stručnjaka, arheologa i povjesničara umjetnosti bila je dostupna arheološka građa koja je tom prigodom otkrivena ili na drugi način prikupljena. 

Pokretni sitni predmeti nakon istraživanja su smješteni u spremišta Zemaljskog muzeja u Sarajevu, pod čijim su patronatom ova istraživanja i provedena, te spremišta Muzeja Hercegovine u Mostaru i Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, daleko od očiju javnosti. 

Ostaci arhitekture također su bili nedostupni, a budući da ih u ono vrijeme nije bilo moguće konzervirati i prezentirati javnosti, ponovno su zasuti zemljom i ostavljeni čekati za to povoljnija vremena. 

Unatoč tomu što su istraživanja u Mokrom dala bogate nalaze kamene dekorativne plastike, koji su zbog različitih muzejskih koncepcija ostali izvan stalnih postavki, bazilika je najviše bila poznata po svom osnovnom planu, a ponajviše zbog komparacije s drugim srodnim građevinama na području rimske provincije Dalmacije.

Kopirati
Drag cursor here to close