Uključite se i vi

Magična kutija iz Slovačke potiče Mostarce na čitanje

Kultura / Flash | 05. 11. 2015. u 14:43 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedovoljna strast za čitanjem, kao i nedostatak novca za kupnju knjiga, razlog je zbog kojeg su se dvoje mladih Slovaka, u sklopu Europske volonterske službe, odlučili na pokretanje zanimljivog projekta kojim žele ojačati lokalnu zajednicu u Mostaru. Dvoje volontera, Silvia i Martin, za Bljesak.info, rekli su zašto su izabrali baš Mostar, kako su se odlučili na ‘magičnu kutiju’, s kojim su se poteškoćama susreli prilikom pokretanja crowdfunding kampanje, te pozitivnim dojmovima koje je Mostar ostavio na njih.

‘’Grad nam se čini čaroban, šarmantan i jako lijep. Na prvi pogled izvana možete vidjeti trag rata, oštećene zgrade, rupe u zidovima i brojne ožiljke. Da budem iskren, prije nego što smo došli ovdje, nismo očekivali ništa i zato nas je Mostar iznenadio na pozitivan način'', rekao je Martin i dodao kako su impresionirani prirodom, prekrasnim planinama, ljudima i mješavinom kultura.

Projekt na kojem rade kao volonteri u sklopu Europske volonterske službe, kao dio Erasmus + programa, omogućio im je da u Mostaru pokrenu zanimljivu kampanju.



‘’Mi smo počeli raditi s različitim idejama i jedna od njih bila je ideja za izgradnju male besplatne javne knjižnice kao jedan od načina, kako poboljšati uvjete za ljude svih starosnih dobi. To je povezano s formalnim, neformalnim i cjeloživotnim obrazovanjem. Trebala nam je financijska podrška, pa smo odlučili probati prikupiti sredstva sa crowdfunding kampanju'', objašnjava Martin i naglašava kako je pomoć lokalnoj zajednici uz edukaciju i osobni razvoj pojedinca jedan od glavnih ciljeva Erasmus + programa.

Cilj projekta jeste potaknuti bolju dostupnost knjiga u Mostaru, bilo koje vrste, i za svakoga. Donacijama koje prikupe tijekom kampanje kupit će materijal potreban za izgradnju "Magične kutije" u Mostaru.

‘’Projekt se temelji na trenutnoj situaciju u Mostaru, gdje možemo vidjeti nedovoljnu strast za čitanjem, kao i nedostatak novca za kupnju knjiga. I mi smo, također, strastveni čitatelji i po našem mišljenju, čitanje može poticati nove vrijednosti, kreativnost i maštu među ljudima. Štoviše, ono podržava zajedničke aktivnosti kroz realizaciju samog projekta i osnovni koncept dijeljenja sa drugima'', rekla je za Bljesak.info Silvia i navela kako im je ovo prvi ovakav angažman ali da su bili inspirirani postojećim projektom u SAD-u te su vidjeli slične knjižnice u Slovačkoj.



Kampanja je započela 2. studenog, a na samom početku su se suočili s poteškoćama, za koje se kasnije ispostavilo da su, nasreću, samo tehničke prirode.

‘’Pokrenuli smo kampanju i u prvih 6 sati smo dijelili stranicu koliko je god moguće, ali nitko nije donirao. Pomislili smo što se događa s ljudima u Mostaru, no onda smo dobili e- mail u kojem je navedeno da je nemoguće donirati. Ljudi su pokušavali, ali zbog tehničkih problema vezanih uz našu PayPal stranicu nisu uspijevali. Tako su, u biti, prvi najvažniji sati u crowdfunding kampanji bili uzaludni, zbog tehničkih problema. Nakon što smo riješili problem, počele su pristizati prve donacije'', rekao je Martin.

Kampanja će trajati do veljače 2016. do kada planiraju dosegnuti prag od oko 300 eura što je iznos koji će im biti dovoljan za izradu jedne ovakve knjižnice. Zasada su prikupili 50 eura.

‘’Ako možete zamisliti da ostatak života provedete bez pet eura, što je ako planirate živjeti 50 godina manje od jednog centa po mjesecu, ili ako jednostavno želite vidjeti sretnu i nasmješenu djecu koja u svojim rukama drže knjige, onda je klik i donacija za Magičnu kutiju vaš izbor’’, poručili su Martin i Silvia i pozvali sve građane Mostara i ljubitelje pisane riječi da sudjeluju u ovoj kreativnoj akciji.

Kopirati
Drag cursor here to close