Melem za uši

Lovro Pogorelić zasvirao Mostarcima

Kultura / Flash | 18. 05. 2016. u 20:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lovro Pogorelić zasvirao je u srijedu navečer Mostarcima u sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske.

Ljubitelji klasične glazbe uživali su u pijanističkim izvedbama u Galeriji kraljice Katarine.

Inače, od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti.

Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao 'Pijanističku meditaciju' i istaknuo '...istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog 'simbolista' Skrjabina (5. Sonata)''.

Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti propraćen je riječima: ''Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, - njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to je zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova.''

Kopirati
Drag cursor here to close