Diptih - WiHi arhitrav

Lovrenović: Stećci su 'najbosanskija' pojava u kulturnoj povijesti BiH

Kultura / Flash | 19. 03. 2015. u 13:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prostor ispred zgrade Federalnog ministarstva kulture i sporta na Obali Maka Dizdara od danas krase skulpture replike stećaka istaknutog bh. skulptora Adisa Fejzića, koje je nazvao "Diptih - WiHi arhitrav".

Prigodnom svečanom otkrivanju skulptura nazočio je veliki broj osoba sa sarajevske kulturne scene, a svrha ovog umjetničkog djela obogaćenom srednjovjekovnim motivima i bosančicom je podsjećanje na iznimnu i često zanemarenu bh. kulturnu baštinu.

Autor skulptura Adis Fejzić na konferenciji za medije prethodno je istaknuo da kroz opus svojih djela želi oživjeti srednjovjekovnu umjetnost, te dati omaž stećcima.

''Također, želio sam naglasiti da se kao društvo nalazimo u procjepu u kojem trebamo pametnije iščitavati našu prošlost i raditi na sebi kako bi imali bolju budućnost. Iznad dva stećka je nevidljiva greda kao WiHi koja ih povezuje aludirajući na našu potrebu za komunikacijom, te vezom prošlosti i budućnosti'', kazao je on.

Predsjednik Fondacije "Mak Dizdar" Gorčin Dizdar smatra da je stećak postao temeljem samosvijesti svakoga tko Bosnu doživljava kao svoju domovinu, nadilazeći sve nacionalne i druge podjele.

''Namjera autora je da izvuče stećke iz srednjovjekovnog staništa i oživi ih sada u 21. stoljeću. Ovaj spomenik prisvaja i transformira srednjovjekovno naslijeđe, ali daje i svojevrsni putokaz prevazilaženju nacionalnih sukoba, te nudi odgovor na postmodernističku krizu identiteta svijeta'', kazao je on.

Povjesničar Dubravko Lovrenović podvlači da su stećci 'najbosanskija' pojava u kulturnoj povijesti BiH, bogatoj brojnim fenomenima. Uvjeren je da će nominacija stećaka za upis na Listu svjetskog nasljeđa UNESCO-a biti uspješna, ali upozorava da ćemo i dalje uz ceste viđati prevrnute i oštećene stećke.

Predsjednik Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH Jasmin Duraković podvlači da je rad Adisa Fejzića izabran na konkursu koji je raspisala Fondacija, te da je podržan zbog umjetničkih predispozicija i vrijednosti.

Adis Fejzić diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a trenutno radi kao slobodni umjetnik i asistent na Monash University u Melburnu u Australiji.

Kopirati
Drag cursor here to close