Autor osobnog izričaja

Ljubo Krmek u Čapljini predstavio pet knjiga

Kultura / Flash | 19. 07. 2014. u 15:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čudne su ljudske opsesije, bio bi najkraći siže s predstavljanja knjiga Ljube Krmeka, vrlo plodnog čapljinskog pisca, koji se nakon pet, šest godina prividne šutnje pred ljubiteljima pisane riječi, prijateljima i inim radoznalcima, pojavio s pola tuceta knjiga!

Za one koji događaje u spisateljstvu prate površno, bio je to i najbolji mogući odgovor na pitanje – zašto se Ljubo ušutio? Ne šuti Ljubo, on radi, stvara, traga, obilazi, sklapa, tiska… i onda zainteresirane dočeka svojevrsnim autorskim cunamijem.

Pet knjiga ovog čapljinskog pisca promovirano je na prazniku lijepe riječi u što se pretvorio taj događaj u restoranu „Astorija“ u Tasovčićima, pred za hercegovačke i ine prilike neuobičajeno velikim brojem posjetitelja.

Riječ je o knjigama - „Hrvatsko pjesništvo Donje Hercegovine“, „Iz Humske zemlje: Knjiga prva“, „Neretvanski dobnik“, „Drijen“ i „Grudina“.

Na fonu autorove marljivosti jedan od predstavljača pisac Ivan Baković je primijetio: „Da si predstavnik neke druge zajednice bio bi ovo prvorazredan kulturni događaj“.

Govoreći u prvom redu o knjizi „Iz Humske zemlje“ Baković je primijetio da je „ovaj tekst mogao je napisati samo onaj koji je sve to pretabanao“.

Na temu autorovog petoknjižja polušaljivo se osvrnuo i voditelj Veselko Čerkez koji je obraćajući se autoru ustvrdio: „netko u životu pročita pet knjiga, a ti ih napisa“.

Naravno, promovirano petoknjižje nije početak nego nastavak stvaralaštva ovoga čapljinskog pisca po vokaciji pjesnika, za kojeg fra Miljenko Stojić na kraju svoje predstavljačke dionice u kojoj je poseban akcent bio na knjizi „Drijen“, reče da je, „izrastao u pjesnika koji ima što poručiti čitateljima, zato s radošću očekujem njegove sljedeće knjige“.

Govoreći o autorovom stvaralaštvu Tina Laco koja je bila u dvostrukoj ulozi – predstavljača i kazivača stihova, ukazala je na „jezičku heterogenost i savršenu pjesnički arhitekturu“.

„Oduševljava njegov jezik koji je arhaičan, ali ima odsjaj suvremenosti“, kazala je prof. Laco.

Na kraju ovog svojevrsnog književnog maratona satkanog od šetnji jugom Hercegovine, odnosno zemlje humske, uz i preko Neretve, riječima zahvale onima koji su ga pomagali i pomogli u ovoj prilici, te kazivanjem nekoliko pjesma.

Uz prof. Tinu Laco stihove i prozne ulomke kazivao je Robert Pehar, glumac HNK iz Mostara, dok je za glazbeni ugođaj brinula klapa Trebižat.

Valja reći da je ovom kulturnom događaju nazočio i Denis Lasić, predsjednik Vlade H-N županije, zatim dr. Mladen Bošković ministar zdravstva koji je kao predsjednik stolačkog ogranka Matice hrvatske jedan od autorovih trajnih oslonaca, te dr. Smiljan Vidić načelnik općine Čapljina, koja je bila pokrovitelj večeri.

Kopirati
Drag cursor here to close