Filmski festival

Linđo na velikom ekranu NAFF-a

Kultura / Flash | 01. 07. 2014. u 09:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučerašnja vremenska prognoza i nije bila naklonjena otvorenom nebu NAFF-a, no oblaci su se, kao po dogovoru, u pravom trenutku razmakli kako bi treća natjecateljska večer NAFF-a mogla proći baš kako treba.

Od jedanaest sinoć prikazanih filmova, posebno izdvajamo onaj pristigao iz susjedne ulice, i to kreativne radionice prvog lica festivala, Jurinka Rajiča. Film ''Linđo'' nostalgično nas vraća u prošlost prateći stari par koji se prisjeća kako ih je lindža spojila prije više od pedeset godina. Obiteljski ostvaraj popraćen glazbenom podlogom klape Trebižat i lijericom Zlatka Glavinića, svakome će tko potiče iz ovog kraja, zaviriti duboko u srce.

Publiku je sinoć zaintrigirao i španjolski film Guernica. Inspiriran istoimenom Picassovom slikom te bombardiranjem malog gradića Guernice za vrijeme Španjolskog rata kada je poginulo mnoštvo civila, autor nam izvrsnom 3D animacijom i potresnom glazbom približava svu okrutnost, sablast i strah koji su se tih dana događali nedužnim civilima. Sve kao upozorenje nama koji živimo danas.

Prikazan je sinoć zanimljiv francuski flim ''Dip n'dance''; film koji upozorava na otuđenost zbog tehnologije koja polako preuzima primat nad onima koji joj se prepuste. Za razliku od služenja tehnologiji, danski ''Intervju'', obrađuje služenje ljudima; no u surovim neoliberalističkim uvjetima kada se do posla dolazi pomoću čuda i trikova, a radnik je često samo jedna od karika u lancu poniženja. Za razliku od Danaca, Amerikanci nas ove godine filmom ''Edit i medo'' koji slučajno ili ne, budi uspomene na rusku ''Mashu'' žele podsjetiti na istinske ljudske vrijednosti, navodi se u priopćenju NAFF-a.

Četvrti dan festivala otvorila je predsjednica žirija, Joan Gratz koja je održala živopisno predavanje prilikom kojeg je prikazala pet svojih filmova među kojima je i

''Mona Lisa Descending a staircase'' koji je 1992.godine dobio Oscara. Sve u svemu, predavanje oskarovke na NAFF-u, ostavilo je sve prisutne bez daha, što zbog iskustva umjetnice, što zbog njezinog izvrsnog smisla za humor.

Festival koji uspijeva u mali i nepoznati Neum ''dovući'' autore iz cijelog svijeta, pa i iz Brazila u kojem se trenutno odigrava Svjetsko nogometno prvenstvo, i četvrtu natjecateljsku večer progovara sa novih 11 projekcija koje čekaju na Vaše dojmove i ocjene žirija.

Stoga, ako već niste, posjetite NAFF, nećete se pokajati, a u šarolikoj paleti filmova, sigurno ćete pronaći nešto i za sebe.

Kopirati
Drag cursor here to close