eksponat

Lenjinova glava - glavna atrakcija na izložbi u Berlinu

Kultura / Flash | 28. 04. 2016. u 09:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Divovska granitna Lenjinova glava iskopana prošle godine u šumi u blizini Berlina bit će jedan od eksponata na izložbi spomenika koji simboliziraju razne aspekte njemačke prošlosti, izjavila je kustosica Andrea Theissen.

Granitna glava, dio 19 metara visokog kipa ruskog komunističkog revolucionarnog čelnika Vladimira Iljiča Lenjina koja je skinuta nakon pada Berlinskog zida, bit će glavna atrakcija na izložbi u muzeju Zitadelle u zapadnom berlinskom kvartu Spandau.

''Kako se bavimo političkim spomenicima testament je prekretnica u povijesti - svaki je priča za sebe'', izjavila je Theissen na otvaranju izložbe pod nazivom "Berlin i njegovi spomenici", prenosi dpa.

Nakon pada Berlinskog zida Nijemci su ubrzano počeli da se rješavaju svojih komunističkih simbola. Ondašnji gradonačelnik njemačke prijestolnice Eberhard Diepgen naredio je da Lenjinov kip, na sadašnjem Trgu Ujedinjenih naroda u istočnom Berlinu, bude uklonjen.

Kip je nakon toga razbijen u stotinu komada, od kojih je svaki zakopan na različitim lokacijama. Njegovo uništavanje postalo je simbol kraja komunističke Istočne Njemačke i prikazano je u filmu "Goodbye, Lenin!" Izložba će biti otvorena za javnost u petak.

Kopirati
Drag cursor here to close