Dominantna elita

Latinka Perović u Mostaru predstavila knjigu 'Dominantna i neželjena elita'

Kultura / Flash | 01. 12. 2016. u 19:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje knjige "Dominantna i neželjena elita", povjesničarke Latinke Perović iz Beograda, upriličeno je večeras u hotelu "Bristol" u Mostaru.

U bilješkama o intelektualnoj i političkoj eliti u Srbiji na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, autorica Perović predstavlja trinaest portreta istaknutih srpskih političara i intelektualaca koji su na različite načine obilježili epohu komunizma i zakašnjele demokratske tranzicije.

Po riječima autorice, dominantna elita je bila parohijalna, išla na zaokruživanje srpskog nacionalnog prostora i imala je ideal velike države, dok je druga, odnosno neželjena, težila modernoj državi, vladavini prava, razvoju industrije, obrazovanju, znanosti, kulturi, bila je kritična, a dijelom je i sudjelovala u vlasti.

''Ovo nije studija o elitama u cjelini jedne ili druge orijentacije jer sam pisala o ljudima koje sam poznavala i s kojima sam imala osobno iskustvo, ali sam pisala i o toj drugoj tendenciji koja je servisirala politiku i sve promjene u njoj'', izjavila je novinarima u Mostaru autorica Perović.

Naglasila je kako ovom knjigom ne želi ništa poručiti jer, kako je kazala, povjesničar ništa ne poručuje, on proučava društvo.

''Ova knjiga pokazuje da je srpsko društvo ipak pluralno društvo i da posebno taj njegov intelektualni dio, koji je vrlo bitno utjecao na njegov razvoj i njegovu sudbinu, nije jedinstven, ali da je jedna tendencija upravo ta koja je neprestano obnavljala ideju jedinstvene nacionalne države bila dominantnija, dok je ova druga na neki način bila neželjena, a što pokazuju i sudbine nekih ljudi'', zaključila je autorica.

Uz autoricu Perović, o knjizi su govorili akademik prof. dr. Slavo Kukić te prof. dr. Dragan Markovina.

Kopirati
Drag cursor here to close