Petodnevna manifestacija

Kulturna manifestacija ''Dani sv. Nikole Tavelića'' vratila život u Rašku Goru

Kultura / Flash | 10. 07. 2017. u 06:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi udahnuli život Raškoj Gori, članovi Ekološke udruge Raška Gora organizirali su ovoga ljeta kulturnu manifestaciju ''Dani sv. Nikole Tavelića'' koja je održana od 5. do 10. srpnja.

''Kroz nekoliko dana organizirali smo kulturni i zabavni program, a kao središnji dan izabrana je nedjelja, 9. srpanj. Želimo unijeti život u ovo zapušteno mjesto i ne damo da Raška Gora padne u zaborav'', rekao je u kratkom razgovoru za Bljesak.info Oto Pehar , predsjednik Eko udruge Raska Gora.

Manifestacija je otvorena u Etno domu ''Ante Toni Pehar'' Domazeti gdje je predstavljen roman Anite Martinac, ''Posljednji''. Osim autorice na promociji su sudjelovati i novinar Dragan Marjanović koji je predstavio svoj putopis ''Raškom Gorom uzduž i poprijeko''.

Nakon toga održano je radno druženje Organizacijskog odbora i tehničke pripreme za središnju proslavu manifestacije. Otvaranje izložbe i postavke likovnih uradaka, kao i različitih rukotvorina mještana Raške Gore održani su 8. srpnja,  također u Etno domu ''Ante Toni Pehar'' Domazeti.

Središnji događaj manifestacije započeo je u nedjelju, polaganjem vijenca na spomen obilježje svim poginulima Raške Gore, a nastavio se služenjem Svete mise nakon toga u crkvi sv. Nikole Tavelića za sve poginule Raške Gore u proteklim ratovima.

Poslije toga upriličeno je pučko veselje uz prigodan kulturno zabavno-glazbeni program na kojemu su sudjelovali Romeo Nikolić i Dado Pandža, Sinovi Hercegovine, KUD Goranci, KUD Buna i KUD Rodoč.

Predsjednik Udruge Oto Pehar je podsjetio kako ova udruga postoji već četrnaest godina, te od svog osnutka trude se vratiti život u ovo malo napušteno mjesto.

''U prvim godinama postojanja zajedno s gradskim vlastima smo gradili sedam kilometara puta do crkve, čiji je zaštitnik sv Nikola Tavelić. Također smo napravili i spomenik poginulima u domovinskom ratu. Organiziramo i tradicionalnu misu polnoćku u lokalnoj crkvi. Napravili smo i dom, gdje su prostorije naše Ekološke udruge za očuvanje tradicije i okoliša. Naziv jeste malo dug, ali evo željeli smo pored ekologije promovirati i kulturu i tradiciju, a pokojni glumac Toni Pehar je dao ime udruzi, pa smo je ostavili pod istim imenom'', kaže nam Pehar, još jednom pozivajući sve da otkriju ovo maleno mjesto prožeto prirodom i baštinom.

Inače, svi prihodi koji se zarade organiziranjem proslave i prikupljanjem donacija iskoristit će se za uređenje crkve sv. Nikole Tavelića i crkvenog prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close