Bruxelles

Kultura nas treba povezati s EU

Kultura / Flash | 02. 06. 2017. u 10:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U svim razgovorima, EU dužnosnici su podržali spremnost kulturnih radnika u BiH da razvijaju projekte koji će BiH snažnije povezati s EU. Te značajne sastanke bh. kulturnih radnika s EU dužnosnicima omogućio je ured Specijalnog predstavnika EU u BiH veleposlanika Larsa Gunnara Wigemarka'', priopćio je East West Centar nakon što se, na poziv izvjestitelja Europskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede, grupa bh. kulturnih radnika sastala u Bruxellesu s članovima Komiteta za kulturu (CULT) i grupe "Prijatelji BiH" u Europskom parlamentu s kojima su razgovarali o važnosti kulture u procesu europskih integracija BiH.

Rasprava o kulturi u BiH i odnosima s EU je pravovremena jer je EU nedavno usvojila Strategiju za međunarodne kulturne odnose.

Ta strategija je ''u središtu međunarodnih odnosa EU'' i smatra se ''motorom socijalnog i ekonomskog razvoja''.

U tom kontekstu istaknuta je i važnost bh. međunarodne kulture, kao i značaj kulturne suradnje BiH i susjednih država.

Bh. kulturni radnici sastali su se i sa savjetnikom za kulturnu politiku u Europskom eksternom servisu (EEAS) Diegom Maranijem s kojim su razmotrili ideje za razvoj kulture u BiH i njezino povećano povezivanje sa EU. U odvojenom sastanku, bh. kulturni radnici razgovarali su i s direktoricom Odjela u Kreativnoj Europi Barbarom Gessle i njenim suradnicima.

U izaslanstvu su bili Robert Bubalo (Mediteran Film Festival Široki Brijeg), Ivo Čolak (Fondacija za kinematografiju BiH), Dino Mustafić (Festival MES Sarajevo), Nenad Novaković (Narodno pozorište RS Banja Luka), Haris Pašović (East West Centar Sarajevo) i Sara Vujković (Muzej savremene umjetnosti RS Banja Luka).

U diskusiji su sudjelovali Cristian Dan Preda, Petra Kammervert, predsjednica Komiteta za kulturu EP, Silvia Costa, Jasenko Selimović, Dubravka Šuica, Eduard Kukan, Jozo Radoš, Marijana Petir, Željana Zovko i Juli Ward.

Kopirati
Drag cursor here to close