Nematerijalno naslijeđe

Kubanska rumba i belgijsko pivo na UNESCO-voj listi naslijeđa

Kultura / Flash | 30. 11. 2016. u 18:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kubanski ples rumba i belgijsko pivo uvršteni su danas na listu nematerijalnog naslijeđa pod zaštitom Unesco. Rumba evocira "gracioznost, senzualnost i radost", dok je "proizvodnja i uživanje u pivu dio živog naslijeđa širom Belgije", priopćio je Unesco.

Belgija proizvodi oko 1.500 vrsta piva, dok je na Kubi, rumba koja potiče iz siromašnih zajednica, ples koji predstavlja trajni "izraz otpora i samopoštovanja," navedeno je u obrazloženju Unesca, prenosi Tanjug.

Kubanska delegacija na sastanku u glavnom gradu Etiopije posvetila je odluku o stavljanju rumbe na listu preminulom kubanskom lideru Fidelu Castru. Lista nematerijalnog kulturnih blaga stvorena je prije 10 godina uglavnom kako bi se skrenula pozornost na njih, ali Unesco ponekad također nudi financijsku i tehničku pomoć za njihovu zaštitu.

Unesco je tako jučer na listu uvrstio i tradicionalnu glazbu Ugande, koja izumire i zbog toga što su za izradu instrumenata potrebni materijali koji se dobivaju od ugroženih vrsta, proglasivši je "nematerijalnim naslijeđem kome je hitno potrebna zaštita".

Kopirati
Drag cursor here to close