Kusturica

Kršćani su na rubu istrebljenja

Kultura / Flash | 26. 12. 2015. u 07:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emir Kusturica, trenutno gostuje u Jermeniji, te je dao intervju za tamošnji list Armenpres, u kom je izjavio da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika.

"Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživio genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se dogodilo. Srbi imaju drugačiju povijest. Srbi su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom nitko ne govori, ali se mi Srbi nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umjesto kao žrtve", rekao je Kusturica za Armenpress.

"Tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno je 800.000 Srba. O tome postoje i knjige i izvještaji, ali za Europu to kao da se nije dogodilo. Oni koji znaju za tu činjenicu, ignoriraju je. Volim doći u Jermeniju, ne samo zbog svega onoga što vidim, nego i zbog vašeg načina života; kod vas je sve nedvosmisleno. Kad sam bio u Turskoj, bio sam napadnut i rečeno mi je da nisam dobrodošao zbog mog stava vezanog za Srbe. Odgovorio sam da se oni i ne moraju brinuti zbog genocida (nad Srbima), pošto su i sami pobili milijune Jermena tijekom Prvog svjetskog rata".

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005.

"Moja obitelj djelomično je preobraćena u islam, ali je i dalje prakticirala pravoslavlje. Nitko u mojoj obitelji nije ispovjedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten”, rekao je on.

“Moja predviđanja su da smo mi kršćani na rubu istrebljenja. Kada sam kršten, kršćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vjerujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu", istaknuo je Kusturica.

Upitan šta želi za Novu godinu, odgovorio je: "Ne bih tražio coca-colu od Djeda Mraza. Tražio bih nešto natprirodno: da više nema rata u svijetu. I poželio bih da Djeda Mraz nađe Maradoni novi posao".

Inače, Kusturica će u Jermeniji održati koncert sa bendom "The No Smoking Orchestra", prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close