Edvard Munch

''Krik' uskoro u njujorškom muzeju moderne umjetnosti MoMA

Kultura / Flash | 19. 09. 2012. u 11:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od ukupno četiri verzije najpoznatije slike norveškog ekspresionista Edvarda Muncha "Krik", koja je ranije ove godine postala najskuplje umjetničko djelo ikada prodano na dražbi, uskoro će se naći izloženo u njujorškom muzeju moderne umjetnosti MoMA.

Djelo će u MoMA-i biti izloženo od 24. listopada, a direktor muzeja Glenn D. Lowry kazao je za list New York Times kako je to "nevjerojatna prilika" za viđenje tog rijetkog umjetničkog djela, jedine verzije koja je još uvijek u rukama privatnog vlasnika - preostale tri verzije slike u vlasništvu su norveških muzeja.

Pastel na kartonu iz 1895. koji prikazuje užasnutu, pomalo demonsku figuru bez kose kako stoji na mostu nasuprot krvavo crvenog neba, prodan je u svibnju na dražbi u njujorškoj aukcijskoj kući Sotheby's anonimnom kupcu za rekordnih 120 milijuna dolara (95 milijuna eura), četiri puta premašivši početnu vrijednost.

Prema pisanju New York Timesa, vjeruje se da je vlasnik slike američki financijaš Leon Black, veliki kolekcionar i član uprave MoMA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close