Smrt nobelovca

Kremiran kineski nobelovac Liu Xiaobo, njegova supruga navodno na slobodi

Kultura / Flash | 15. 07. 2017. u 13:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preminuli kineski nobelovac i disident Liu Xiaobo kremiran je u subotu, a njegova supruga je "na slobodi", kazao je vladin dužnosnik, dok su jedne državne novine Liua opisale kao "prezira vrijednog" kriminalca u raskoraku s kineskim društvom.

Šezdesetjednogodišnji Liu preminuo je u četvrtak nakon otkazivanja organa u bolnici u gradu Shenyang na sjeveroistoku Kine, gdje je bio na liječenju zbog kasnog stadija raka jetre, mada nije bio na slobodi, izvještava Reuters.

Liu je 2009. godine osuđen na 11 godina zatvora zbog "pozivanja na subverziju protiv državne vlasti" nakon što je sudjelovao u sastavljanju peticije kojom su se zahtijevale sveobuhvatne političke reforme.

Njegova supruga, Liu Xia, u kućnom je pritvoru otkad je njen muž dobio Nobelovu nagradu za mir 2010. godine, ali joj je dopušteno da ga jednom mjesečno posjećuje u zatvoru. Ona nikada nije službeno optužena za bilo kakvo kazneno djelo.

Po riječima gradskog zvaničnika Zhanga Qingyanga, Liu Xiaobo je kremiran po željama njegove porodice i lokalnim običajima, a njegov pepeo je predat njegovoj supruzi.

''Koliko ja znam, Liu Xia je trenutno na slobodi'', rekao je Zhang, dodavši da su njena prava kao kineske građanke zaštićena zakonom.

Zhang nije kazao gdje se Liu Xia trenutno nalazi.

Kopirati
Drag cursor here to close