Protiv zabrane, ali...

Koruška nadbiskupija brani skup u Bleiburgu i ograđuje se od ispada

Kultura / Flash | 12. 05. 2017. u 14:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katolička crkva u Koruškoj založila se za dostojanstvenu svečanost  odavanja počasti žrtvama Bleiburške tragedije i unaprijed se distancirala od mogućih antisemitskih ili fašističkih zlouporaba, prenosi u petak na svojim stranicama Katolička informativna agencija Austrije (KAP).

"Mi smo za odavanje počasti mrtvima, ali protiv svakog oblika antisemitske ili fašističke instrumentalizacije", stoji u priopćenju Koruške biskupije, prenosi Hina.

Biskupija je nadalje priopćila kako se "jasno i odlučno" distancira od "eventualnih antisemitskih instrumentalizacija ovog okupljanja" kao i od "mogućeg glorificiranja fašističke prošlosti".

Istodobno se ističe duhovni karakter ovog okupljanja u organizaciji hrvatske Katoličke Crkve.

"Ova liturgijska komemoracija na Lojbaškom polju obiteljima žrtava daju priliku da odaju počast tada ubijenima i da se za njih pomole", stoji u priopćenju Koruške biskupije, u čijoj nadležnosti se nalazi Bleiburg i okolica.

U priopćenju se nadalje objašnjava zašto je Lojbaško polje pored Bleiburga postalo važnim mjestom sjećanja.

"Strahote razdoblja koje je direktno uslijedilo nakon Drugog svjetskog rata dugo su vremena u komunističkoj Jugoslaviji bile prešućivane i zato je Lojbaško polje postalo mjesto kršćanskog sjećanja za mnoge članove obitelji žrtava", stoji u priopćenju.

Kako prenosi KAP, ovim priopćenjem biskupija je reagirala na zahtjev grupe političara i aktivista da se skup pored Bleiburga zabrani zbog "glorificiranja ustaškog pokreta".

Ova skupina, predvođena političarima stranke Zeleni, taj je zahtjev čelništvu savezne pokrajine Koruška postavila još u utorak.

Koruški ured za zaštitu ustavnog poretka smatra kako ne postoje osnove za zabranu subotnjeg skupa ali je priopćio da će on biti pod prismotrom državnih službi.

Kopirati
Drag cursor here to close